latinica  ћирилица
10/12/2019 |  19:49 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Невесиње: Још није познат број оштећених објеката, ни износ штете (ФОТО)

Петнаест дана откако је земљотрес продрмао Херцеговину, још није познат број оштећених објеката, ни износ штете.

 Највише захтјева од стране становништва било је у Невесињу, гдје ће општинска комисија до краја године пописивати оштећења на терену. Влада је за ту општину, као интервентну помоћ, обезбиједила стотину хиљада марака.

До краја прошле седмице, када је истекао рок за пријаву оштећења, поднесен је петсто тридесет један захтјев. Општина је, уз помоћ локалних предузећа, помогла санацију школских објеката, и уклонила оштећења, која су била пријетња становништву. Комисија и даље ради.

 - Ово је тежак и захтјеван посао и мислим да ће то трајати у наредних мјесец дана, док комисија сагледа све захтјеве. Сигурно ће бити и неоправданих, али ћемо настојати да помогнемо праведно и гдје треба - рекао је Миленко Авдаловић начелник општине Невесиње.

Фото: РТРС

Авдаловић је потврдио да тек слиједи санација оштећених објеката подручних школа у три села. Више од осамдесет објеката оштећено је у Берковићима. Попис оштећења је урађен. Општина је већ послала прелиминарни захтјев Влади за помоћ.

- Углавном су то помоћни објекти. Има и стамбених објеката, старија градња. Не бих сад да прејудицирам обим штете, док комисија не заврши свој дио посла - додао је Ненад Абрамовић начелник Општине Берковићи.

За неколико дана попис оштећења завршиће љубињска комисија. Весна Поповић је рекла да због оштећења у кући, њена породица , породица спава у једној просторији.

- Плафони су растављени од зидова, зидови су испуцали - додала је Поповићева.

Фото: РТРС

Пријаве још стижу, а има оштећених стамбених и друштвених објеката.

- Тако да немамо прецизне информације. Очекујемо у року дан-два да пристигну све пријаве, и тада ћемо послати захтјев према Влади и предсједници Српске, ако су у могућности да помогну - навео је Дарко Крунић начелник Општине Љубиње.

Три општине, потврдили су из локалних управа, неће моћи саме да помогну становништво током санације оштећења. Сваки захтјев проћи ће процедуру оправданости, а захтјеви према Влади биће упућени тек када буду процијењени износи штете.