latinica  ћирилица
21/10/2018 |  13:13 ⇒ 20:18 | Аутор: СРНА

Пале- Одата почаст за 28 погинулих радника фабрике Фамос

У кругу фабрике Фамос у Палама, данас је служен парастос за 28 радника овог предузећа који су погинули као борци Војске Републике Српске у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Република Српска је највреднија тековина Одбрамбено-отаџбинског рата за коју је живот дало више од 23.000 припадника Војске Републике Српске и Министарства унутрашњих послова, рекао је предсједник Борачке организације општине Пале Михајло Парађина.

- Из тог разлога, Борачка организација и шира друштвена заједница мора да његује те тековине, поготово млади нараштаји - оцијенио је Парађина.

Према његовим ријечима, једна од најважнијих активности рада Борачке организације Пале је његовање тековина Одбрамбено-отаџбинског рата и чување сјећања на те вриједности.

Начелник општине Пале Бошко Југовић истакао је да је морална обавеза сјећати се оних који су животе дали за стварање Републике Српске, одужити се њиховим породицама запослење, стамбеним зрбињавањем.

- То је процес који још није завршен - додао је Југовић.

Југовић је напоменуо да су задовољни што је општина заједно са Владом Републике Српске ушла у куповину имовине пфабрике Фамос и тако заштитила и спомен-обиљежје некадашњим радницима, као и што ће покушати да у фабричком кругу направи пословну зону да би се могло запослити становништво.

Вијенце и цвијеће на спомен-обиљежје радницима Фамоса у кругу фабрике положиле се делегације општинске Борачке организације, представници општине Пале, града Источно Сарајево, СУБНОР-а Пале, Црвеног крста Републике Српске, чланови породица погинулих бораца, те представници јавног живота Пала.