latinica  ћирилица
17/10/2018 |  15:57 ⇒ 17:50 | Аутор: РТРС

Дистрикт Брчко уводи регистар воћарских производа

Дистрикт Брчко уводи регистар воћарских производа, путем којег ће бити успостављена контрола поријекла воћа намијењеног за извоз. На тај начин, истичу у Одјељењу за пољопривреду дистиркта Брчко, биће спријечена реекспортна манипулација на тржишту, због које је до сада, два пута, раскидан уговор о извозу воћа у Руску федерацију.

На подручју Брчког под воћарским културама је 4 хиљаде хектара. Осман Мулахалиловић под засадом јабуке, крушке, шљиве и вишње има 60 хектара. Истиче да је за све произвођаче важно успостављање регистра, јер ће им то, каже, омогућити лакши наступ на тржишту. 

"Успоставом регистра биће посве јасно, ко има колике количине и има ли простор за складиштење и на такав начин, биће све евидентирано. Биће све јасно, дакле на такав начин онемогућиће се било какво препакивање робе, нпр. из Пољске, и извоз у друге земље", рекао је Осман Мулахалиловић из Брчког.

Поједини воћари, попут Шаћира Рахмана наглашавају да постоји шанса за пласман домаћих производа на инострана тржишта, али да она није искоришћена. Напомиње да је један од разлога и неорганизована кооперантска производња, а кроз њу ни планирање извозних квота. 

"Сигурно да ми не користимо наше потенцијале у мјери, која неопхонда како би ова производња дала максимлане финансијске ефкете. Разлог томе јесте што је организована пољопривредна производња стављена у други план и што је све мање струке на терену, а све више оних који желе да се баве без посебног потребног знања", нагласио је Рахман.

Путем регистра, извозна предузећа мораће имати уговоре о сарадњи са домаћим произвођачима воћа. Све ће се контролисати путем јединствене базе података. 

"У регистар, као што сам рекао, осим спољнотрговинског промета могу ући, извозници који имају властиту производњу, морају приказати те површине, на основу тома могу ући у изов, или преко коопераната. Гдје је и та могућност предвиђена, значи ако има, извозна фирма, има све капцитете, недостаје јој само производња", навео је шеф Одјељења за пољоривреду дистрикта Брчко Зоран Гајић.

Извозна предузећа, кооперантски однос моћи ће заснивати са произвођачима у Дистрикту Брчко, Републици Српској и Федерацији. Али, ти произвођачи морају да буду у регистру пољопривредних газдинстава.