latinica  ћирилица
15/10/2018 |  13:07 ⇒ 13:36 | Аутор: СРНА

Комшић проглашен за непожељну особу у општини Усора (ФОТО)

Новоизабрани хрватски члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић проглашен је за непожељну особу у општини Усора, саопштено је из ове локалне заједнице.
Жељко Комшић - Фото: klix.ba
Жељко КомшићФото: klix.ba

С обзиром на то да су у Предсједништво БиХ изабрана два бошњачка члана и да се Комшић лично ставио у функцију мајоризације хрватског народа у БиХ, из општине Усора му поручују да у свом будућем политичком дјеловању када буде заступао грађане БиХ заобиће подручје ове локалне заједнице, гдје већински живе Хрвати јер га не сматрају својим легитимно изабраним предсједником.

У саопштењу, које су потписали начелник општине Звонимир Анђелић и предсједник општинског вијећа Усоре Иво Сувала, наводи се да је избором Комшића на позицију хрватског члана Предсједништва БиХ, доминантно бошњачким гласовима, грубо нарушено основно начело Устава БиХ о конститутивности три народа које подразумијева легитимно представљање конститутивних народа и њихову међусобну равноправност.

"Тиме је изиграна и узурпирана воља хрватског народа у Федерацији БиХ /ФБиХ/ од најбројнијег бошњачког народа и доведено је у питање повјерење хрватског народа у демократске структуре и институције у овој сложеној дејтонској уставно-правној структури БиХ", истиче се у саопштењу.

Руководство општине истиче да на подручју ове локалне заједнице живи 90 одсто хрватског народа, а на протеклим изборима кандидат за хрватског члана Предсједништва БиХ Драган Чавић добио је подршку 74 одсто од укупног броја бирача који су гласали, што је 82 одсто хрватског бирачког тијела у општини Усора.

"Изјаву Комшића да је он предсједник и свих Хрвата који нису гласали за њега сматрамо увредљивим и лицемјерним изругивањем начелу легитимног представљања конститутивности и равноправности народа. БиХ није грађанска држава, већ држава три конститутивна народа и осталих", закључује се у саопштењу.