latinica  ћирилица
15/10/2018 |  12:46 | Аутор: СРНА

Штрбац: Оптужница против Дудаковића и за злочине над Србима у "Олуји"

Директор Документационо-информативног центра "Веритас" Саво Штрбац очекује да ће Тужилаштво БиХ по командној одговорности подићи оптужницу против ратног команданта Петог корпуса такозване Армије БиХ Атифа Дудаковића и за ратне злочине почињене над неколико стотина Срба током војне акције "Олуја" 1995. године.
Саво Штрбац - Фото: СРНА
Саво ШтрбацФото: СРНА

"Увјерени смо да се води истрага против Дудаковића за ове злочине и да ће на крају бити спојена јединствена оптужница. Атиф Дудаковић је по командној одговорности био надређен бившем припаднику Петог корпуса такозване Армије БиХ Шефику Алићу кога је Суд БиХ осудио на осам година затвора за ратни злочин против четворице заробљених припадника Војске Српске Крајине", рекао је Штрбац.

Он каже да "Веритас" тражи накнаду штете за породице убијених Срба од Хрватске на основу пресуде Суда БиХ у случају Шефика Алића на основу сплитског споразума, који су 22. јула 1995. године потписали тадашњи хрватски предсједник Фрањо Туђман и предсједник такозване Републике БиХ Алија Изетбеговић.

"Захтјев за накнаду штете је прослијеђен државном Тужилаштву Хрватске и чекамо њихов одговор. У овом случају су припадници Петог корпуса такозване Армије БиХ починили ратни злочин на простору тадашње Републике Српске Крајине, односно Хрватске", каже Штрбац.

Он је навео да је "Веритас" поднио кривичну пријаву Тужилаштву БиХ у Сарајеву против НН лица за гранатирање и убиство српских цивила над колоном избјеглих Срба на петровачкој и приједорској цести, тражећи одштету за породице убијених од БиХ и Хрватске, позивајући се на сплитски споразум.

"БиХ и Хрватска су солидарно одговорне за ове злочине, због чега морају платити одштету породицама убијених Срба. У овом случају хрватски авиони су прешли на територију БиХ и бомбардовали српску колону избјеглица из Крајине", појаснио је Штрбац.

Подсјетио је да су припадници Хрватске војске и Петог корпуса такозване Армије БиХ током акције "Олуја" заједно напали колону избјеглица из Книнске Крајине на путу Глина-Двор када је убијено више од 200 Срба, те неколико десетина убијених Срба на Пљешевици.

"О овим злочинима постоје докази, изјаве свједока и видео-материјал. У БиХ, Србији и Хрватској ратни злочин не застаријева, па тако и накнада штете по основу почињеног ратног злочина", закључио је Штрбац.

Тужилаштво БиХ подигло је недавно оптужницу против генерала Атифа Дудаковића и још 16 команданата и припадника Петог корпуса такозване Армије БиХ због злочина над српским цивилима и ратним заробљеницима на подручју Крајине.

Трећестепено вијеће Суда БиХ 2014. године смањило је казну бившем припаднику Петог корпуса такозване Армије БиХ Шефику Алићу са десет на осам година затвора за ратни злочин против четворице припадника Војске Српске Крајине, заробљених током војне акције "Олуја" 5. августа 1995. године.

Алић је осуђен да је као помоћник команданта батаљона "Хамза" при Петом корпусу такозване Армије БиХ у августу 1995. године учествовао у злостављању четири заробљена припадника Војске Српске Крајине, те да није спријечио ни упозорио Ал Харби Теуфика, нерегуларног војника над којим је имао ефективну контролу, у малтретирању и убијању заробљеника.

Он је био одговоран за заштиту живота Мирка Деветака, Петра Стамболије, Пере Боросина и Бранка Башића, који су заробљени током војне акције "Олуја" 5. августа 1995. године.