latinica  ћирилица
10/10/2018 |  13:45 | Аутор: СРНА

Јовичић: Хаварија била много мањих размјера него што је пренесено

Начелник општине Брод Илија Јовичић изјавио је да је хаварија у Рафинерији нафте у Броду била много мањих размјера него што је то јавности пренесено.
Илија Јовичић - Фото: РТРС
Илија ЈовичићФото: РТРС

"Вијест је више драматизована и експлоатисана, него што је то стварни размјер овог догађаја", рекао је он на конференцији за новинаре.

Јовичић је истакао да је тужна вијест за цијелу општину и Рафинерију нафте у Броду то што је један радник синоћ погинуо у пожару, да је то велика трагедија за породицу, којој је изразио саучешће.

Он је рекао да је у болници у Добоју посјетио повријеђене раднике Рафинерије, који се одлично осјећају и који би, према изјави љекара, данас могли бити отпуштени из болнице.

Јовичић је захвалио на великој спремности да се пружи подршка Рафинерији, те навео примјер општина Модрича и Дервента, као и сусједне општине у Хрватској, која је обезбиједила проходност преко границе без задржавања кола хитне помоћи и тимова љекара јер се сматрало да је ријеч о заиста великој хаварији.

Захвалио је и предсједнику Републике Српске Милораду Додику, који га је, како је рекао, три пута звао и био спреман да дође, али да му је пренио да за тим нема потребе.

Он је појаснио да је ватрогасна јединица општине Брод са запосленима у Рафинерији синоћ успјела да угаси ватру и да није било потребе ни за једном додатном ватрогасном екипом.

Јовичић је навео да је пожар локализован за сат времена и истакао да је поносан на ватрогасце, на њихову брзину и залагање.

Према његовим ријечима, трећа смјена у Рафинерији почела је да ради редовно, осим једног дијела, који је почео са кашњењем од сат времена.

Јовичић је нагласио да Рафинерија има своје протоколе и рјешења за сваку ситуацију, па и за ову, те навео да нису ријетке овакве ситуације.

Он је рекао да у Броду није било узбуне, јер није било потребе за тим, те нагласио да је Рафинерија, чији је власник руска компанија "Зарубежњефт", друштвено одговорна фирма.

Говорећи о повријеђеним радницима, Јовичић је навео да је ријеч углавном о посјекотинама, угруваности.

"Они су прво извршили свој задатак, па су се онда јавили за медицинску помоћ, испоштовали су процедуре које су прописане. Ради претрага и сигурности смјештени су у болницу у Добоју", додао је он.

Он је навео да ће Рафинерија и општина Брод имати заједничу комисију о процјени штете, те поновио да штета у размјерима којима се приказује.

"Јача је била експлозија цистерне плина између Брода и Дервенте, него ово", додао је Јовичић.

На питање новинара да прокоментарише изјаву представника Хрватских вода да нафтна мрља плута ријеком Савом, Јовичић је истакао да је немогуће да је то од Рафинерије нафте у Броду, јер она има властите пречистаче. "Сигуран сам да не може и нема прилике да дође до Саве", додао је он.

Коментаришући данашњи састанак у Славонском Броду, којем би требало да присуствује хрватски предсједник Колинда Грабар Китаровић, начелник општине Брод је рекао да није ријеч о састанку кризног штаба, него о раније заказаном састанку о гасификацији, о ономе што је прошле године започето између Владе Републике Српске, односно власника, и Хрватске.

Он је додао да је општина заинтересована за тај процес, да ће проћи доста времена док се то оствари, те да се нада да ће становници Брода убрзо имати ријешено питање гаса.