latinica  ћирилица
01/10/2018 |  18:04 | Аутор: СРНА

Истекао рок за достављање додатних одговора на Упитник

Рок од три мјесеца које су власти БиХ добиле од Европске комисије да одговоре на додатна питања из Упитника за припрему мишљења о захтјеву за чланство у Европској унији истекао је крајем септембра, преноси Н1 позивајући се на изворе у Европској комисији.
БиХ- Упитник - Фото: nezavisne novine
БиХ- УпитникФото: nezavisne novine

Из Европске комисије истичу да одговори власти БиХ још нису достављени, те да их очекују у наредном периоду.

"Одговори БиХ на Упитник и додатна питања биће узети у обзир у току припрема комисијског мишљења о основаности апликације БиХ за чланство. На основу овог мишљења и будућим препорукама, Савјет ЕУ ће донијети одлуку о наредним корацима у ЕУ интеграционом процесу земље, као и неопходним реформама које БиХ мора спровести", рекао је портпарол Европске комисије.

Европска комисија је 20. јуна прослиједила додатна питања на Упитник с циљем припреме мишљења о захтјеву БиХ за чланство у ЕУ.

Сврха додатних питања јесте да БиХ појасни иницијалних 3.242 одговора на Упитник који су у фебруару предати предједнику Европске комисије Жан-Клод Јункеру.

На 3.242 питања из Упитника Европске комисије је годину и два мјесеца одговарало 1.100 представника свих институција у БиХ, који су били укључени у радне групе и механизам координације.