latinica  ћирилица
29/09/2018 |  08:46 ⇒ 12:36 | Аутор: СРНА

Козарска Дубица- Сјећање на херојство мајора Милана Тепића

На гробљу у селу Комленац, код Козарске Дубице, данас ће бити обиљежено 27 година од херојског подвига мајора Милана Тепића у касарни у Бјеловару у Хрватској који је себе дигао у ваздух, заједно са складиштем муниције, да би спријечио да оно падне у хрватске руке.
Народни херој Милан Тепић -
Народни херој Милан Тепић

"Једном људи дају реч, она остаје или се погази. Ја сам дао реч да ћу да браним ову земљу, ако јој буде тешко", написао је, између осталог, у посљедњем писму мајор Тепић, постхумно одликован као једини народни херој Одбрамбено-отаџбинског рата.

Док је трајала борба за касарну ЈНА у Бјеловару, мајор Милан Тепић, командант складишта борбених средстава "Барутана" у селу Беденик, дигао је 29. септембра 1991. године у ваздух магацин са 170 тона експлозивних средстава да би спријечио његову предају припадницима хрватског Збора народне гарде.

Тада су страдали и он и деветнаестогодишњи војник Стојадин Мирковић, који, упркос Тепићевој наредби, није хтио да се преда.

Предсједништво СФРЈ је крајем 1991. године прогласило мајора Милана Тепића народним херојем, посљедњим и јединим у протеклом рату.

Његово име данас носе улице и касарне у градовима широм Србије и Републике Српске, а у његову част Војска Републике Српске је установила посебан Орден за заслуге у рату.

Дан херојске погибије мајора Тепића сваке године се обиљежава у његовом родном мјесту, селу Комленац, код Козарске Дубице.