latinica  ћирилица
26/09/2018 |  19:39 ⇒ 20:39 | Аутор: РТРС

Влада субвенционише набавку пољопривредне механизације

За набавку пољопривредне механизације, Влада Српске је у протекле четири године пољопривредницима исплатила више од 30 милиона КМ субвенција. И ове године, за инвестиције је обезбијеђено око 4,5 милиона марака.

Субвенција Владе у фиксном износу од 30 одсто је значајна помоћ, а интересовање пољопривредника за куповину механизације је велико. Браниславу Томићу ће ова средства помоћи да повећа производњу.

- Субвенција за системе за наводњавање била је 25 до 30 хиљада марака, за трактор смо добили 30 хиљада, а за процесну опрему 42 хиљаде марака - каже Бранислав Томић, Млин Томић, Бијељина. 

На јавни оглас за куповину трактора пријавила су се 222 пољопривредника, а за куповину прикључних машина више од 500. Нови трактор Бранимира Андрића већ је у сјетви.

- Конкурисао сам за трактор марке "Џон Дир" и тањирачу и то сам набавио. Сада прикупљам документацију да пошаљем за исплату средстава. По правилнику су ми рјешењем резервисана средства за те двије машине - каже пољопривредни произвођач Бранимир Андрић.

У протекле четири године, уз субвенције ресорног министарства, пољопривредници су знатно обновили механизацију. За више од 2.500 купљених трактора из аграрног буџета издвојено је више од 13.700.000 КМ. А за више од 14.600 прикључних машина издвојено је више од 16 милиона марака. Ове године субвенције су лимитиране - за трактор максимално 30.000 КМ, а 10.000 марака за прикључну машину.

Саво Минић, директор Агенције за аграрна плаћања Републике Српске, каже да би заштитили мале и средње пољопривредне произвођаче код набавке трактора, максималан износ поврата средстава је 30.000 марака. Појашњава, да то значи да и они који су купили тракторе који коштају по 200 или 300 хиљада марака неће добити 30 одсто инвестиција.

Лимити су постављени, каже Минић, како би што више пољопривредника могло да добије субвенције, модернизује производњу и повећа конкурентност на тржишту. Инвестиције у механизацију планиране су и за идућу годину.