latinica  ћирилица
26/09/2018 |  19:18 ⇒ 20:43 | Аутор: РТРС

Почела истраживања посљедица НАТО бомбардовања

Због евидентног пораста малигних обољења, Скупштина Србије формирала је Комисију за утврђивања коначне истине о посљедицама НАТО бомбардовања. Истраживања почиње на подручју Врања.

У свом раду, наглашавају у Комисији, нарочито ће се користити налазима комисије италијанског парламента о малигним обољењима њихових војника, који су се налазили на Косову и Метохији. Италијани су већ успјели да докажу да су војници обољели од канцера, због изложености осиромашеном уранијуму. 

Дарко Лакетић, предсједник Комисије за испитивање посљедица НАТО бомбардовања, рекао је да је циљ ове комисије да утврди коначну истину о посљедицама НАТО бомбардовања на становнике и животну средину у Србији.

Комисија се неће ограничити само на радиолошке ефекте бомбардовања, него и на хемијске, пошто су бомбардована многобројна индустријска постројења.

Примаријус доктор Алек Рачић, аутор књига "НАТО агресија траје" и "Здравствене последице НАТО бомбардовања", подсјећа да се након бомбардовања Рафинерије у Панчеву облак са штетним материјама проширио чак до централне Европе.

У рад Комисије биће укључени стручњаци различитих профила. Први прелиминарни извјештај очекује се 2020. године. До тада ће Комисија, сваких шест мјесеци, подносити извјештај Скупштини Србије.