latinica  ћирилица
26/09/2018 |  19:10 ⇒ 21:01 | Аутор: РТРС

Аналитичари: Вучићева изјава разоткрила бројне српске политичаре у БиХ

Ријечи предсједника Србије Александра Вучића, да има доказе о умијешаности амбасада западних држава у изборе у Српској, потпуно су разоткриле поједине српске политичаре у БиХ - оцјењују аналитичари. Кажу да је предсједник Србије мислио на утицаје дијела америчке, британске и њемачке политике. Након британске, данас је ове наводе одбацила и амбасада Сједињених Америчких Држава.

Политиколог Александар Врањеш из Бањалуке каже да су Вучићеве ријечи потврдиле оправданост сличних упозорења власти Републике Српске, која су злонамјерни називали теоријама завјере.

Активности појединих западних држава прикриване су, каже Врањеш, лажним причама о руском обучавању паравојних јединица у Српској. Вучићевим разоткривањем ове ситуације, разоткривени су и поједини политичари из Српске, каже Врањеш.

"Кад поједини кандидати оптужују Србију да се мијеша у изборе, а при томе потпуно занемаре комплетан западни утицај и конкретне доказе за њихово мијешање у изборе, онда је јасно за коју екупу су, тако да кажем, ти политичари спремни да сутра играју", рекао је Врањеш.

Утицају групе британских стручака за пропаганду, који су недавно допутовали у БиХ, и сличних међународних субјеката, треба да се супротстави народ демократским процедурама. Поручују то некадашње старјешине Војске Републике Српске.

"Позвали смо јавност да се одреде према патриотама и глас дају оним снагама које су се потврдиле у изградњи и одбрани Републике Српске", каже Милован Милутиновић, предсједник Организације старјешина Војске Републике Српске.

Политиколог Александар Павић из Београда каже да се у унутрашњу политику БиХ уплићу америчка и британска амбасада чији је циљ, како каже, да ојачају антируски политички блок и подијеле српски народ.

"То је политика која сарађује са Сарајевом, а то су готово све тамошње политичке снаге које заговарају централизацију Босне и Херцеговине и обесмишљавање Републике Српске", наводи Павић.

Да Републику Српску слабе српски политичари у заједничким институцијама и обавјештајној агенцији БиХ, сматра некадашњи министар полиције Републике Српске, Томо Ковач.

Приморани су, тврди, да нескривено испуњавају америчке, британске и њемачке налоге. Докази за њихово дјеловање, каже Ковач, дијелом стижу и из служби које су донедавно радиле за западне државе, али су се радикалним промјенама спољне политике својих држава преусмјериле.

"Сад и та дубока Босна, односно онај дио који контролишу иранске и турске службе, више нису у вашој функцији, него су се због велике политике промијенили, па сад Турци много знају, и Иранци много знају и предочавају нам све што ви нисте", наглашава Ковач.

Шеф Представништва Републике Српске у Вашингтону, Обрад Кесић објашњава да иза америчког уплитања у изборе у Републици Српској не стоји екипа предсједника Доналда Трампа. Према Кесићевим ријечима, то је дјело Трампу супротстављеног дијела државног апарата.

Из амбасаде ове државе у Сарајеву оптужбе да су се умијешали у изборе називају теоријом завјере. Изричити су да не подржавају ниједну странку, нити било којег кандидата.