latinica  ћирилица
26/09/2018 |  15:45 ⇒ 18:15 | Аутор: РТРС

Колики је безбједносни ризик од доласка миграната у Српску?

Поводом хапшења двојице наоружаних миграната у Сарајеву, Милош Стевановић, члан Координационог тијела Владе Српске, навео је да је ово тијело и раније, у више наврата, упозоравало да постоји безбједносни ризик од доласка миграната.

Поједине институције на нивоу БиХ, каже, нису озбиљно схватиле ову ситуацију, иако случај у Сарајеву захтијева додатни опрез.

Број миграната на подручју Бијељине је мањи, а полиција је тужилаштву доставила 25 извјештаја против лица која су помагала мигрантима у илегалном уласку из Србије у БиХ.

Код двојице наоружаних миграната из Сирије и Алжира пронађена су четири пиштоља, пушка, 100 метака и пригушивач, рекао је Милош Стевановић, члан Координационог тијела Владе Српске, упозоравајући на озбиљност ситуације у вези са мигрантима.

"Грађани могу бити спокојни да мигранти неће моћи користити оружје, да ће бити под надзором полиције. Позивам бх. институције да се више посвете овој кризи", апелује Стевановић.

Мигранти на подручју Срспке нису починили ниједан инцидент. Њихов прилив се смањује, али да и даље долазе, увјерили смо се и данас гдје смо их затекли на бијељинској аутобуској станици.

"Они доазе у пратњи полиције, путују за Сарајево... У посљедњих 15-так дана их је знатно мање, али и даље их има", наводи Пантелија Митровић, директор "Семберијатранспорта" Бијељина.

На подручју Републике Српске до сада је евидентирано и испраћено у Федерацију БиХ око 3.030 миграната. И убудуће ће им бити пружена неопходна помоћ, али прихватних центара у Српској неће бити, навео је Ставановић.

"Надолезаћа зима свакако је сигнализирала да се укључи Црвени крст и здравствене инстититуције, а ми ћемо пружати примарну здравствену заштиту мигрантима", закључио је Стевановић.

Стевановић је подсјетио да је канцеларија за странце Министарства безбједности БиХ у Бијељини, на захтјев Координационг тијела, продужила радно вријеме и увела рад викендима, како би ефикасно одговорила на регистрацију миграната приликом уласка у БиХ.