latinica  ћирилица
26/09/2018 |  13:07 ⇒ 13:35 | Аутор: СРНА

Чубриловић и Гојковић потписали Меморандум о сарадњи два парламента (ФОТО)

Предсједници народних скупштина Републике Српске Недељко Чубриловић и Србије Маја Гојковић данас су у Београду потписали Меморандум о образовању Комисије за сарадњу два парламента.
Недељко Чубриловић и Маја Гојковић - Фото: РТРС
Недељко Чубриловић и Маја ГојковићФото: РТРС

Они су послије потписивања тог документа у Дому Народне скупштине Србије изразили задовољство што је сарадња два парламента подигнута на још виши ниво.

Чубриловић је рекао да је овај меморандум настао као посљедица специјалних веза, поштовања Дејтонског споразума и државне заједнице БиХ и свих ингеренција које има Српска као ентитет БиХ и која има право на овакве потписе.

Он је изразио велико задовољство што се Српска нашла међу земљама као што су Кина, Русија и Грчка, које су истовјетан меморандум потписале са Скупштином Србије.

"Ја се надам и вјерујем да ће будући парламент и власт /у Српској/, ма ко то био, наставити сарадњу са Србијом. То за Српску значи живот", истакао је Чубриловић.

Чубриловић је рекао да су двије скупштине и у претходном периоду одлично сарађивале, а да је сарадња са парламентом Србије била најбоља од свих парламената, са којима је Скупштина Српске имала сарадњу.

"Морам рећи да је ово највећа сарадња коју у посљедњих неколико година Српска има са Србијом у свим сегментима живота, па тако и у парламентарном", рекао је Чубриловић.

Према његовим ријечима, конкретна подршка Српској из Србије огледа се у оном што је Србија урадила изградњом инфраструктурних објеката, вртића, домова здравља, школа и свега осталог.

"И томе нико не даје примједбе, ни од представника међународне заједнице, нити од домаће јавности", рекао је Чубриловић.

Чубриловић и Гојковић (Фото: РТРС)

Он је истакао да Српска све своје одлуке или, како је прецизирао, готово све своје одлуке, креира у сарадњи са Србијом, истакавши да је тако и у сарадњи два парламента.

"Та сарадња нам је била од велике користи, с обзиром на искуства Србије и дугогодишњу традицију јер је нама, као младој демократији и младој скупштини, требало много тога", рекао је он.

Чубриловић је напоменуо да је све што је било неопходно за фунционишасње парламента Српске наишло на разумијевање у Београду.

Он је изразио наду да ће се сарадња два парламента наставити и послије парламентарних избора у БиХ.

Гојковићева је рекла да је потписани меморандум највиши вид парламентарне сарадње који Скупштина Србије може да оствари са другим парламентом, истакавши да је до сада такав меморандум потписан само са Кином, Русујом и Грчком.

Она је додала да је данашњим потписивањем заокружена четворогодишња институционална сарадња два парламента, изразивши увјерење да ће се тако успјешна сарадња наставити и у будућности.

Према њеним ријечима, основни циљ парламентарне сарадње двије скупштине је унапређење живота грађана како Српске, тако и Србије.

Гојовићева је рекла да је саговорника упознала о дијалогу Београда и Приштине и актуелним ставовима о питању Косова и Метохије, изразивши захвалност Српској што у оквиру БиХ увијек заступа став поштовања територијалног интегритета Србије.