latinica  ћирилица
26/09/2018 |  12:37 | Аутор: СРНА

Додик: За Београд кључно национално питање је Српска, а државно Косово

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је за државу Србију кључно национално питање Република Српска, а државно број један је Косово и Метохија.

"Изазови су огромни и тешко је. Баланс је у томе да се мора више водити рачуна о Републици Српској. Српска је загледана у Србију и то је познато", рекао је Додик за Телевизију "Прва".

Он је захвалио Србији за то што је Република Српска добила 20 милиона евра од Владе Србије, чиме су битно побољшане шансе и могућности Српске, те као примјер навео да је Сребреница, захваљујући Србији, потпуно комунално преуређена и изгледа сасвим другачије.

"Ту је и низ објеката и школа које смо градили. Сада 5. октобра отварамо болницу у Источном Сарајеву, гдје смо уложили 40 милиона евра. Србија је помогла да се ураде неке ствари које су важне за Источно Сарајево. Та болница ће носити назив `Србија` и то је наш однос према ономе што чини Србија", рекао је Додик.

На подсјећање да је прије неколико година изјавио да му је једна лобистичка агенција понудила да плати двије милијарде /евра/ и да ће за тај новац добити независност Републике Српске, Додик је рекао да данас не би пропустио такву прилику.

"Нисам тада имао. Тада је наш буџет био 250 милиона евра, а данас је 1,5 милијарди евра. Волио бих да разговарам на ту тему. Ако се укаже таква прилика, мислим да је нећу пропустити", рекао је Додик.

На питање шта је његов план и гдје види Републику Српску за пет година, Додик је рекао да је све што је до сада радио било усмјерено на то да Република Српска преживи манипулације и деградације, те да ће тако и наставити да ради.

Говорећи о промјенама граница на Балкану, Додик је рекао да не претендује на то да буде он бајрактар /предводник/ који ће довести до тога да Срби живе у оквиру једне државе.

"Једино су Србе подијелили и распарчали, свима су омогућили да након распада Југославије направе своје земље. Србија и Срби су и у Првом и Другом свјетском рату буквално дали слободу другим народима који су створили своје републике, а сада имају државе", каже Додик.

Он је напоменуо да су Срби готово минимизирани у Хрватској, у Словенији нису ни национална мањина, да имају значајне политичке проблеме у Црној Гори, а у ФБиХ готово да их и нема.

Он је навео да Република Српска по свим дефиницијама има све ингеренције државе, само нема столицу у УН, али има територију, ефикасну владу, 15 избора који су легитимисали избор институција.

"Немамо столицу у УН, јер је неко сматрао са тих позиција сила и моћи да морамо да глумимо малу Југославију, а ни велика није могла да опстане", рекао је Додик.

Говорећи о подршци генерала Ратка Младића, Додик је рекао да Младића у Републици Српској доживљавају као човјека веома позитивно, те да је он био командант у веома тешким временима и човјек који је био на челу читавог покрета.

Он је рекао да свако ко је починио злочине треба да одговара, али да се Хашки трибунал није показао као мјесто објективне, него селективне правде.

"Процесуирање читавог политичког и војног руководства Срба био је дио стварања историјског стереотипа о Србима, а да озлоглашени злочинац какав је Насер Орић не буде процесуиран и осуђен", рекао је Додик.

Када је рије о случају "Давид Драгичевић", Додик је рекао да је ситуација веома комплексна, емотивна и деликатна, те да подржава оца настрадалог младића Давора Драгичевића у тражењу правде.

"Ја не могу ништа том човјеку да кажем. Све што је он рекао и што очекује, у праву је, јер је изгубио сина. У том погледу, можда смо и ми погријешили у почетку, појавила се нека конференција за штампу неких припадника полиције, који су још неистражени случај покушали да интерпретирају и ту је било грешке и ја сам рекао да је била грешка", рекао је Додик.

Он је додао да све оно што је чинио било да се помогне, а чак је наложио да се у тим полиције који је истраживао тај случај, укључи и отац, који је тај тим напустио.

"Ја му се могу само извинити за све оно што је евенутално њега повриједило као оца. Све остало није везано за њега, него за неке друге, који покушавају то да спекулишу. Он се не бави директно политиком, то је тачно, он тражи правду и ја га у томе подржавам", рекао је Додик.

Додик је напоменуо да је пренио Давору Драгичевићу да остаје при томе да се нађе истина и правда, али да то не тражи предсједник, предсједник Владе или политичка партија, него тужилац и тужилаштво.

"Тужилаштво ради свој посао, имају неке помаке, тужилаштво је адреса на којој треба све то да се тражи. Ангажована је група страних адвоката, која је рекла да је њихов утисак да тужилаштво предузима све неопходне мјере. Међутим, имате изван породице један број људи који покушавају да то на свој начин спекулишу, па се чак укључују неки из Федерације БиХ, па дио опозиције", навео је Додик.

На питање зашто је изјавио да Давор Драгичевић од 8. октобра више неће бити на Тргу у Бањалуци, Додик је рекао да је мислио у политичком смислу да ће многе теме нестати и да ће се створити услови да се може објективније и рационалније бавити чињеницама и правдом, а не да ће "неко некога узети за раме и одвести", те додао да не спори људима да изражавају свој став.

Додик је рекао да ће избори бити потврда политика које се воде, а да је Српска и даље на позицијама одбране њених позиција, те додао да се у општој галами не види да Српска већ 15 квартала има раст од 3,5 одсто.

Он је навео да најбоље резултате показују индустрија и извоз електричне енергије, што чини рачуне Српске веома ликвидним, те да се држи ниска цијена струје, док се у иностранству продаје по тржишној цијени.

"То омогућава да једна италијанска компанија пренесе производњу у Козарску Дубицу, јер на струји уштеди два милиона евра", рекао је Додик.