latinica  ћирилица
20/09/2018 |  17:29 | Аутор: СРНА

Свједок чуо да су резервисте ЈНА убили Херенда и Шок

У наставку суђења команданту Специјалне јединице МУП-а тадашње БиХ Драгану Викићу и још тројици оптужених за убиство заробљених припадника ЈНА 22. априла 1992. године у Сарајеву, свједок Тужилаштва Џемал Шабић рекао је данас да је чуо да су војнике убили Неџад Херенда и припадник јединице Јуке Празине, којег су звали Шипац и Шок.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Он каже да мисли, али да није сигуран да је Шок, трећеоптужени у овом предмету, Нермин Узуновић, којег је видио у судници.

Свједок је испричао да је као припадник Специјалне јединице МУП-а у Дому полиције био задужен за материјално-техничка средства и да је био смјештен у подруму, гдје се у двије просторије налазило наоружање и муниција за које је само он био задужен.

Према његовим ријечима, у својој подрумској просторији био је и 22. априла 1992. године, када је чуо галаму у холу на улазу у Дом, након чега је изашао у ходник и видио резервисте како силазе низ степенице.

"Видио сам резервисте повезаних за руке и свезаних очију. Чуо сам да је Викић /Драган/ рекао да их воде у ЦСБ и неко је рекао да отворим врата да изађу на споредни излаз. Спроводили су их Јукини људи, а пошто сам ја ишао испред њих како бих откључао излазна врата, само сам видио када је Дерво Шишић кундаком пушке ударио једног резервисту", испричао је Шабић.

Свједок је навео да је, након што је откључао врата, видио "марицу", возило МУП-а, коју је неко у међувремену позвао, те Неџада Херенду поред ње.

Он је навео да, након што су сви изашли, не зна шта се даље дешавало јер је одмах закључао врата и вратио се у своју просторију.

"Навече сам од Ферде Дејановића сазнао да су резервисти побијени и бачени на Козјој ћуприји. Касније се причао да су их убили Херенда и Шок", рекао је Шабић.

Он је навео и да је послије тога Јуку виђао повремено, а за Херенду је рекао да га је раније виђао у гаражи МУП-а, али да се данас не сјећа ни његовог лика.

У предмету "Велики парк", осим Викића, оптужени су бивши помоћник министра унутрашњих послова тадашње БиХ Јусуф Пушина, те Нермин Узуновић и Младен Човчић.

Викић, Пушина, Узуновић и Човчић су, према оптужници, били информисани о заробљавању осам припадника ЈНА српске националности из транспортера у квару  у насељу Добриња.

Према оптужници, они су били информисани о стављању заробљених војника ЈНА под контролу и надзор полицијских и безбједносних структура који су потом изведени у Велики парк близу Дома полиције у центру Сарајева, гдје су убијени.

Тијела припадника ЈНА склоњена су и одвезена са циљем уклањања и прикривања доказа, али су пронађени дјелимични посмртни остаци двојице убијених, док се за тијелима осталих још трага.

Наставак суђења заказан је за 18. октобар.