latinica  ћирилица
19/09/2018 |  20:38 ⇒ 21:02 | Аутор: Агенције

Кустурица отвара Београдски караван писаца

Овогодишњи 55. Београдски међународни сусрет писаца окупиће 38 књижевника из 24 земље.
Београдски међународни сусрет писаца - Фото: РТС
Београдски међународни сусрет писацаФото: РТС

Овогодишњи Београдски међународни сусрет писаца сутра ће бити свечано отворен бесједама познатог редитеља и писца Емира Кустурице и Радомира Андрића, предсједника УКС, у Скупштини града Београда.

За госте сусрета данас је приређен дочек у Француској 7, гдје ће се одржати и вече писаца са Косова и Метохије и бити откривен барељеф Милана Ракића. Традиционални Међународни митинг поезије биће уприличен сутра, први пут у Задужбини краља Петра Првог, а у манастиру Раковица ће у петак бити одржан Осми међународни сабор духовне поезије.

Караван писаца, у петак и суботу, обићи ће Крагујевац, Чачак, Мрчајевце, Пожегу, Златибор... У недјељу ће бити организован фестивал "Шумадијске метафоре", а биће представљени и писци из расејања.

На Београдске међународне сусрете писаца претходних година долазили су најугледнији ствараоци из свијета, као што су Вислава Шимборска, Јосиф Бродски, Петар Хандке, Џон Апдајк, Тадеуш Ружевич, Чеслав Милош, Владимир Војинович, Никита Станеску, Сол Белоу, Алберто Моравија.

Признање "Повеља Мораве" биће уручено у Мрчајевцима, мађарском писцу Атили Сабоу Палоцу и Милисаву Миленковићу. Награду "Златиборске ватре" добио је Перо Зубац, а у Пожеги ће награда "Печат књаза Лазара" бити уручена Ранку Ђиновићу и Веселину Мишнићу.