latinica  ћирилица
17/09/2018 |  09:19 ⇒ 15:35 | Аутор: СРНА

Иванцов: Православни центар у Бањалуци - свједочанство блискости Срба и Руса

Амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов рекао је да је изградња Руско-српског православног храма и културног центра у Бањалуци важно свједочанство духовне и културне блискости руског и српског народа.
Петар Иванцов - Фото: РТРС
Петар ИванцовФото: РТРС

Поводом данашњег освештања темеља овог центра, Иванцов је рекао да се блискост два народа потврђује и чињеницом да је за основу овог изузетно лијепог вјерског и културног комплекса узета петокуполна црква са звоником у виду шатора посвећена чудима светог архангела Михаила из 14. вијека, која је чинила архитектурни ансамбл московског Кремља.

Он је за данашњи Глас Српске подсјетио да би у петак, 21. септембра, у Бањалуку требало да стигне и руски шеф дипломатије Сергеј Лавров и да ће цијела ова седмица бити посвећена стогодишњици страдања руског цара Николаја Другог Романова и његове породице.

Иванцов је рекао да је иницијативу за изградњу центра дао Његово преосвештенство епископ бањалучки Јефрем, да се на ову иницијативу одазвало Императорско православно палестинско друштво, а подршку пружио предсједник Републике Српске Милорад Додик.

- Пројекат је наишао на широк одјек у јавности, како у Републици Српској, тако и у Русији. У културном и духовном центру код храма планирани су курсеви руског језика, проучавање историје наших народа, а тамо су такође предвиђене ћелије за ходочаснике - рекао је Иванцов.