latinica  ћирилица
17/09/2018 |  08:48 | Аутор: СРНА

Штајнмајер: Одржати дијалог са Москвом

Потребно је да Европа одржи дијалог са Русијом, умјесто да је ставља у страну, изјавио је предсједник Њемачке Франк-Валтер Штајнмајер.

Он је напоменуо да Европа и Русија морају да пређу дуг пут прије него што се односи двије стране врате у нормалу.

"Нико не може бити задовољан тренутним стањем у односима Њемачке и Европе са Русијом. Желимо да их побољшамо, али пред нама је дуг пут прије враћања односа на нормалан ниво", рекао је за лист "Хелсингин саномат" Штајнмајер, који је данас започео тродневну посјету финској.

Њемачки предсједник истакао је да су поступци Москве у источној Украјини у великој мјери утицали на односе Европе и Русије, јавио је ТАСС.

"Русија остаје сусјед Европе и Финска је земља која то разумије боље од осталих", нагласио је њемачки лидер.

Штајнмајер је додао да није исправно стављати Русију у страну и да је неопходно тражити начине за комуникацију, "нарочито у тешким временима".

Предсједник Њемачке изјавио је да о питањима која се тичу Русије треба разговарати са представницима те земље, иако то неће брзо побољшати ситуацију.

"Таквим разговорима неће се брзо побољшати ситуација, али сам сигуран да ће, уколико будемо ћутали, ризици расти и да се неће појавити алтернатива", напоменуо је Штајнмајер и истакао да ће му бити задовољство да о овом питању разговара са предсједником Финске Саулијем Нинистом, који, како је нагласио, заступа исти приступ као и њемачка Влада.