latinica  ћирилица
23/08/2018 |  18:15 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Има ли БиХ икакву политику према мигрантима?

Док су још од 2014-те, чак и чланице Европске уније попут Бугарске и Мађарске, подизале баријере да би спријечиле улазак миграната, званичници БиХ увјеравали су јавност да је БиХ мигрантима неинтересантна, чак и за транзит ка Европи.

Прољетос су се упозорења обистинила. Порозна граница је попустила. Пали су на испиту из своје искључиве надлежности - чувања граница. Данас би радије да се посљедицама њихове непромишљености, хиљадама миграната, позабаве ентитети.

Мигранте који су ушли у БиХ нико није детаљно пребројавао. Паушалне бројке да ли их је у БиХ хиљаде или десетине хиљада, можда нису ни важне, јер извјесно је - нису се намучили да пређу БиХ границу, и да са својим циљевима и намјерама, наводно, покушају да се домогну Европе. Такође је јасно, мало ко им је пожелио добродошлицу, па чак и у дијеловима БиХ са већинским муслиманским становништвом ...

Становници Унско- санског кантона неколико пута су негодовали због другачијих навика и културе азијских номада, а министар безбједности БиХ Драган Мектић и данас је представнике локалних заједница западне Босне увјеравао да треба да смјесте и збрину мигранате. Тешко да их је увјерио, али то му ни раније није било важно.

- Мада је Мектић у медијима рекао да смо се договорили око те локације у Пољу, овдје у Великој Кладуши, ја сам то демантовао. Општинско вијеће једногласно је рекло да не жели мигранте, рекао је раније Фикрет Башић, предсједник СО Велика Кладуша.

У Савјету министара све су гласнији они који би терет збрињавања миграната пребацили на ентитете и кантоне у Федерацији.Превелики је то терет за Савјет министара, признао је крајем јула замјеник предсједавајућег Мирко Шаровић, сјетивши се да би се требали позабавити очувањем БХ граница ...

Попут малољетника који се ослањају на родитеље, дужне да преузму одговорност и сносе посљедице њихових дјела, Шаровић заборавља на небројена упозорења из Српске да се контрола граница мора ојачати.

- Кад смо ми рекли да треба затворити границе, не дати мигрантима, онда је то у надлежности БиХ, ви немате шта ту да се мјешате, а онда кад прођу мигранти управо то што они чувају, онда то није наш проблем, то је проблем ентитета, замислите, истакао је Милорад Додик, предсједник Републике Српске.

Ако се ипак позабавимо цифрама, према данашњим, званичним подацима Мектићевог ресора, чињеница је да је преко границе БиХ, од почетка године прешло 11.376 миграната.

Застрашујућа чињеница јер се отвара питање ко све, осим миграната и с којим намјерама шета преко БХ границе. Иако веома озбиљно, то је само тек још једно питање из БХ надлежности, без одговора и одговорних.