latinica  ћирилица
22/08/2018 |  19:18 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Опозиција тражи посебну сједницу; Чубриловић поручио: Права адреса Тужилаштво

Опозициони посланици упутили су Народној скупштини иницијативу за сазивање посебне сједнице о страдању Давида Драгичевића. Сматрају да су у том случају заказале институције. Владајући поручују да је неопходно утврдити истину, али мјесто за то није скупштина и подсјећају да је парламент то већ разматрао.

Прошло је тачно 150 дана од страдања Давида Драгичевића, а институције још нису ријешиле случај, кажу у опозицији,и траже нову посебну скупштинску сједницу. Иницијативу је потписала трећина посланика, који очекују да се убрза и истрага. 

"Конкретно, иницијатива се зове 'Разматрање неуставних и незаконитих радњи појединих представника институција Републике Српске у случају убиства Давида Драгичевића'. Таксативно смо навели све што се у протеклом временском периоду, у случају убиства, десило", рекао је посланик ПДП у НСРС Адам Шукало.

"Нека изађу овде на посебну седницу. Има нових сазнања, наравно. Разговараће се о томе, свако нешто зна", каже посланик Напредне Српске у НСРС Горан Ђорђић.

За сазивање посебне скупштинске сједнице о случају страдања Давида Драгичевића, посланици опозиције морали би да саопште додатне чињенице, каже СНСД-ов посланик у републичком парламенту Драго Калабић. Предсједник Скупштине Недељко Чубриловић истиче да грађане интересује истина, али ова институција није мјесто гдје се то може постићи. 

"Постоје Тужилаштво, полиција и остале инстутуције, које су прије Народне скупштине позване да раде на том случају и да га разријеше. Јавност, па и Народна скупштина свакако су заинтересовани да се дође до праве истине, да чињенице изађу на видјело, те да то коначно буде подведено под ријешен случај", нагласио је предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић.

Иако је опозиција сугерисала да се сједница одржи прије почетка изборне кампање, како би се избјегла политизација случаја, из владајуће коалиције сматрају да се случај управо покушава ставити у политичке сврхе. 

"Трагично је да они користе ову тему да се о њом води расправа у НСРС. Прије свега Тужилаштво са истражним институцијама морају овај случај довести тамо гдје им је мјесто и једино право мјесто је правосуђе и правосудни систем", поручио је посланик СНСД-а у Парламентарној скупштини БиХ Лазар Продановић.

"Не може ништа друго рећи него да тражимо интензиван рад тих институција. Не знам шта би друго могла рећи посебна сједница, осим што би то била једна прича коју опозиција користи да би отворила неке друге теме", сматра предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић.

Из владајуће коалиције подсјећају да се парламент, такође на посебној сједници, већ бавио случајем страдања Давида Драгичевића, чиме је, истичу, ово законодавно тијело показало пијетет према страдалом младићу. Све даљње активности, кажу, усмјерене су на правосудне органе, које су и надлежне у том случају.