latinica  ћирилица
22/08/2018 |  17:58 ⇒ 23/08/2018 | 07:42 | Аутор: РТРС

Шта је циљ креирања лажних конструкција о институцијама и личностима у Српској?

Дан након ванредне конференције за медије предсједника Српске Милорада Додика о УСАИД-овим милионима долара за наводно оснаживање независних медија и невладиних организација пред изборе, сарајевска штампа пише да су Спутњик, РТРС, АТВ и СРНА еко- систем руске пропаганде у БиХ.

Када УСАИД оснажује медије, то значи да Запад има неку агенду кажу стручњаци. Када то ради пред изборе, значи да хоће да утиче на њих.

Нема дана да Спутњик не објави вијест о БиХ, пише сарајевско Ослобођење. АТВ је од јануара пренијела 19 Спутњикових текстова , а Срна и РТРС још више, стоји у тексту на чијем дну пише да је реализован уз помоћ - Владе САД! То чак и није најапсурднији детаљ, кажу аналитичари. На ту једну, једину Спутњикову вијест, долази десетине и стотине вијести прозападних медија сваки дан.

"Када они то раде онда је то за добробит човјечанства, то је промовсање људксих права и свега најбољег, а кад други то раде онда је то лоше и онда је то криминал", рекао је политички аналитичар Александар Павић.

"Дакле то је потпуно неупоредиво и сад ми треба да кажемо да Руси мају већи утицај", нагласио је професор Факултета политичких наука у Бањалуци Александар Врањеш.

Видео погледајте и на РТРС Јутјуб каналу:

Најава УСАИД-ове донације од осам милиона долара медијима, мјесец дана пред изборе, значи да ће слични текстови преплавити сцену. Бивша уредница Политике и предсједница Удружења новинара Србије, Љиљана Смајловић каже да увијек постоји веза између новца који добијате и садржине текстова. Некада је услов да добијете УСАИД-ов новац био само да сте против Милошевића. Данас, каже, Американци пожеле мало да промијешају карте. 

"Када запад није заинтересован за исход избора у Београду, на примјер, онда УСАИД није заинтересован да финанира кампању веће излазности на изборима, а кад им се кандиат не свиђа, и када хоће да промијешају карте, они кажу хајде да подстичемо људе да излазе на изборе. То се обично раде Американци ако желе мало закомпликовати ствари овима који желе да побједе", изјавила Смајловић.

Ништа није нелегално, и на први поглед није спорно ако неко жели да примјера ради повећа излазност, али јесте када се стави у контекст тајминга, каже Смајловићева . А на тајминг израде разноразних база података о имовини политичара указао је и предсједник Републике Српске Милорад Додик.

"Шта је спорно, имате ове информације у свим нашим картонима које смо дали на почетку мандата. Чему сад седам дана пред изборе", додаје Додик.

"Они сви кажу ово нема никаве везе. Ми радимо по својој савјести, али некако се увијек њихова савјест подудара са савјешћу и интересима њихових финансијера", сматра Смајловић.

А финансијери са Запада контролишу тренутно пола медијске сцене на Балкану, каже декан ФПН. Један Спутњик и наводни еко-систем руске пропаганде су непримјетни у том мору.

"Када смо анализирали те текстове, видјели смо да двије трећине свих пробелма, одлазак младих и тако даље су у лоцирани у Републици Српској. Да ли је могуће да су двије трећине свих проблема у БиХ у Републици Српској?", упитао је Врањеш.

Осим што новцем за оснаживање независних медија, УСАИД оснажује искључиво оне који су против Русије, помаже им и разним обавјештајним подацима попут прислушкиваних разговора Мирослава Лазанског у Македонији које је објавио Крик, напомиње Смајловићева.