latinica  ћирилица
22/08/2018 |  16:12 | Аутор: РТС

Ђоковић: Подржавам промјене у Дејвис купу

Дејвис куп, најпознатије тениско такмичење репрезентација, играће се од наредне године у новом формату. Новак Ђоковић је подржао промјене и за РТС прокоментарисао нови систем такмичења.

Умјесто досадашњег такмичења по колима, које је трајало током цијеле године, од 2019. године, играће се финале 18 најбољих селекција, које ће трајати седам дана. Финале ће бито одржано од 18. до 24. новембра, у Мадриду или Лилу, а претходиће му квалификације у фебруару, у којима ће учествовати 24 селекције, а 12 изборити мјесто у финалу. Такође, у финалу ће бити овогодишњи полуфиналисти, плус двије селекције са специјалном позивницом.

"Подржавам промјене, али не мислим да је добро што су играчи били изузети из цијелог тог процеса. Разлог, између осталог, због кога је ИТФ промијенио формат је због тога што је АТП формирао такмичење – Свјетско екипно првенство, које ће се одржати у јануару 2020. године. Биће јако занимљиво како ће се све то одиграти у односу на играче који ће се обавезати да одиграју и једно и друго такмичење", истакао је Ђоковић.

Он додаје да ће 2020. први пут у историји тениса бити два званична екипна такмичења.

"То је добро за наш спорт, с једна стране, с друге стране и није баш, јер играчи треба да се опредијеле за једно такмичење. Дејвис куп је историјско такмичење, имам пуно поштовања према њему, али доста је ту компликован процес био, много интересних страна и, нажалост, у цијелој тој ситуацији имате двије институције које раде засебно. Мислим да би, што се каже, сви требало да будемо на истом броду", рекао је Ђоковић.