latinica  ћирилица
22/08/2018 |  15:47 ⇒ 15:51 | Аутор: СРНА

У Теслићу отказана "Овновијада 2018" због бруцелозе

У Теслићу је отказана традиционална манифестација "Овновијада 2018" због сложене епидемилошке ситуације и присуства бруцелозе код животиња и људи у пограничним општинама са Федерацијом БиХ, с обзиром да животиње са тог подручја учествују на овој смотри овчарства, саопштено је из Организационог одбора.
"Овновијада" на Вучјој планини код Теслића (Фото: В. Стојаковић) -
"Овновијада" на Вучјој планини код Теслића (Фото: В. Стојаковић)

Предсједник Организационог одбора Борислав Тешић навео је да су бруцелозом посебно погођени Тешањ, Травник, Зеница и Жепче и да је ветеринарски инспектор писано препоручио Организационом одбору да Смотра овчарства "Овновијада 2018" на Вучијој планини не буде одржана.

"Жао ми је што се ова манифестација неће одржати, првенствено ради промоције овчарства на подручју наше општине. Здравље људи, као и животиња, јесте најважније", изјавио је данас Тешић.

Он је навео да су до сада спроведене све потребне активности везане за ову манифестацију, која је требало да буде одржана 24, 25. и 26. августа.

Ветеринарски инспектор Дражен Ковачевић потврдио је да "Овновијада" ове године неће бити одржана због великог ризика од избијања заразне болести и опасности по здравље људи и животиња.