latinica  ћирилица
22/08/2018 |  15:20 ⇒ 17:22 | Аутор: РТРС

Богданић: Влада Српске у здравство Семберије уложила 86 милиона марака

Драган Богданић, министар здравља и социјалне заштите Републике Српске, посјетио је болницу "Свети врачеви" у Бијељини и разговарао са представницима здравствених установа са тог подручја.

Министар је обишао ангио-салу и Дом здравља, истичући да је Влада Републике Српске са више десетина милиона марака улагања у здравство Семберије, здравствени систем подигла на висок ниво. Осим у Бијељини, Влада је издвојила милионска средства за изградњу и опремање здравствених установа у Бањалуци, Приједору, Добоју, Фочи и Источном Сарајеву, истакао је Богданић.

Од 2006. године Влада Српске је у здравство Семберије уложила 86 милиона марака, истакао је министар Драган Богданић, додавши да у Бијељини све функционише на високом нивоу, од службе Хитне помоћи, болнице, трансфузије и ангио-сале.

"Разговарали смо и о томе да у наредном периоду нађемо начин да помогнемо и Бању Дворови и да заокружимо тај систем да он буде препознатљив. А циљ свега овог што ми радимо јесте пацијент, његова добит, да му се нађемо у моменту кад му је то потребно", истакао је Богданић.

Ангио-сала у бијељинској болници функционише од 2014. године, а годишње се у њој прегледа око 1.000 пацијената.

"С поносом кажемо да се ангио сала у бијељинској болници сврстала у ранг ангио сала у већим значајнијим медицинским центрим, првенствено кроз сарадњу са институтом за кардиовалскуларне болести са Дедиња, који су нам несебично помогли, едуковали наш кадар", навео је директор Болнице "Свети Врачеви" у Бијељини др Синиша Максимовић.

Запослени наводе - вишемилионским улагањима Владе Републике Српске здравствени систем у Семберији подигнут је на висок ниво.

"У Бијељини је направљен значајан помак у смањењу морталитета што се тиче кардиоваскуларних обољења. И ових пацијената је најмање у Семберији којим треба помоћ у односу на остала обољења", изјавила је др Милица Ловрић из Болнице "Свети Врачеви".

"Сваке седмице понеко од нас је присутан овдје као супервизор, консултант, али се и отвара могућност за збрињавање пацвијената на Дедињу, оних који су ургентни", додао је др Бранко Петровић из Института за кардиоваскуларне болести "Дедиње".

Истакнуто је да је прва карика у збрињавању пацијената са акутним болестима срца Служба хитне помоћи и незаобилазна је у здравственом систему кад је ријеч о раном октривању кардиовалскуларних болести.