latinica  ћирилица
22/08/2018 |  13:43 ⇒ 19:32 | Аутор: СРНА

Опозиција упутила иницијативу за сазивање посебне сједнице

Посланици опозиције у Народној скупштини Републике Српске упутили су данас највишој законодавној институцији захтјев за сазивање посебне сједнице о трагично страдалом Давиду Драгичевићу.

Посланик у Клубу посланика ПДП-а Адам Шукало истакао је да је опозиција прикупила потписе трећине посланика и да би посебна сједница требало да буде одржана у наредних 10 дана.

"Материјал који ћемо предати носи назив 'Неуставно и незаконито поступање појединаца у институцијама Републике Српске поводом убиства Давида Драгичевића'. Ова сједница је од суштинске важности у контексту приче о владавини права, јер је чињеница да су институције Српске подбациле када је ријеч о истрази у овом случају", рекао је Шукало на конференцији за новинаре у Бањалуци и навео да 150 дана нису откривени починиоци кривичног дјела.

Он тврди да је, најава предсједника Републике Српске Милорада Додика да би могла бити расписана награда од 500.000 КМ за оне који доставе сазнања о наведеном случају, још један од доказа да су, како каже, институције Српске узурпиране и да овако нешто није прописано Уставом и законима.

Посланик СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Недељко Гламочак нагласио је да институције Српске морају процесуирати одговорне за смрт Давида Драгичевића.

"Нажалост, овај случај је изазвао конфузију у институцијама Српске. Оне су изашле из уставних и законских рјешења, што мора бити промијењено. Очекујемо да овај случај буде ријешен и то је у интересу права и правде", рекао је Гламочак.

Посланик Напредне Српске Горан Ђорђић каже да опозиција тражи посебну скупштинску сједницу како би била утврђено зашто су институције заказале у рјешавању наведеног случаја.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је данас да грађане интересује истина у вези са случајем "Драгичевић", али да парламент Српске није мјесто гдје се то може постићи.