latinica  ћирилица
22/08/2018 |  11:08 ⇒ 12:49 | Аутор: СРНА

"Власт у Бијељини покушава да умањи проблем мигрантског процеса"

Градски одбор СНСД Бијељина оцијенио је да због све већих проблема и прилива миграната, локална власт нема капацитета да тај проблем адекватно ријеши и упозорио да ће уколико не реагују адекватно, бити покушаја да се разне полицијске структуре распореде на територији Српске.
Мигранти у Бијељини (архив) - Фото: РТРС
Мигранти у Бијељини (архив)Фото: РТРС

"Осим активности МУП-а Републике Српске, локална власт мора ангажовати постојеће службе и додатно људство које ће прилив и трасе пута миграната ставити под контролу. Уколико локалне заједнице не реагују адекватно имаћемо покушаје да се разне полицијске структуре распореде на територији Републике Српске. Надамо се да неким странкама у Републици Српској то није крајњи циљ овог процеса", упозоравају из бијељинског СНСД-а.

У саопштењу се наводи да у Бијељини постоји евидентна мигрантска криза и константан прилив људи из Азије и са других одредишта, а да локална власт, у кооридинацији са страначким функционерима у Сарајеву, покушава да умањи значај и величину овог процеса.

"Тезе градоначелника Бијељине Миће Мићића да су мигранти само у пролазу кроз Републику Српску се косе са процесом формирања колективних центара и проблемима и тучама који се дешавају у њима. Паника и забринутост коју је изразио градоначелник Бихаћа Шухрет Фазлић, због одсуства подршке власти из Сарајева и пораста насиља, те проблема који изазивају мигранти, треба и нашем градоначелнику да буде упозорење", кажу у Градском одбору СНСД Бијељина.

Због оваквих искустава брину их, кажу, стварни разлози потребе да се број миграната умањи и да се евидентан проблем представи као краткотрајан мигрантски процес који се не тиче грађана Бијељине.

"Они се понашају тако као да грађани Семберије немају свакодневни контакт и разна искуства са овим људима који долазе у наш град", наводи се у саопштењу.