latinica  ћирилица
21/08/2018 |  14:28 ⇒ 20:14 | Аутор: ТАНЈУГ

Батајница: У МИГ-овима први пут српски пилоти

Два ремонтована МИГ-а 29, које је Србија набавила од Русије, успјешно су данас обавила први, пробни лет са аеродрома у Батајници, у присуству предсједника Србије Александра Вучића.

Ово је први пут да овим летјелицама управљају српски пилоти.

Једним МИГ-ом управља пуковник Александар Пипоски, а у другом се налазе мајор Зоран Јокић и пуковник Бране Крњајић.

Пробни лет авиона траје укупно 35 минута, са полијетањем и слијетањем.

Предсједник Србије је претходно присуствовао пријему два МИГ-а 29, који су модернизовани и у потпуности припремљени за лет.

Ремонт ова два авиона МИГ-29 обављен је у Србији.

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је на пријему ремонтованих авиона "миг 29" да људе у Србији од данас чувају моћна и снажна крила, много озбиљније и снажније него у претходном периоду и захвалио руском предсједнику Владимиру Путину на помоћи у јачању одбрамбене моћи Србије.

Вучић: Очекујемо посјету Путина

Предсједник Србије изразио је увјерење да ће предсједник Русије Владимир Путин посјетити Србију ове године, те рекао да је за долазак до договора о КиМ потребна и подршка Русије.

- Ми њега чекамо. Он је обећао да ће доћи и сваки пут када је рекао да ће доћи он је дошао - нагласио је Вучић у обраћању новинарима на аеродрому у Батајници.

 Истакао је да Србија има много тога ове године да слави, покаже.

- Србија се поноси својим резултатима, а поноси се и својим пријатељством. За разлику од других, ми их не кријемо - објаснио је Вучић.

На питање да ли ће и гдје доћи до његовог сусрета са Путином, који је планиран идућег мјесеца у Русији, Вучић је одговорио да кабинети раде на томе.

- Да ли ће бити у Москви или неком другом мјесту није важно. Надам се да ћу имати прилике да сретнем руског предсједника прије његове посјете Србији - подвукао је он.

Поводом данашњег разговора шефа српске дипломатије Ивице Дачића са његовим руским колегом Сергејом Лавровим, Вучић је указао да је Србији важна подршка Русије.

- Да дођемо до договора око КиМ, потребна нам је подршка Русије - истакао је Вучић.

Вучић: Разматрамо враћање обавезног војног рока

Вучић каже да Србија разматра да од 2020/21. године поново уведе обавезни војни рок, у трајању од три или шест мјесеци – за мушкарце који би потом имали предност при запошљавању у јавној служби.

Додао је да ће то зависити од анализа и процјена Министарства одбране и расположивих финансијских средстава.

"Све радимо да бисмо сачували мир, да превентивно можемо да дјелујемо против свакога ко би покушао да проведе агресију на нас", истакао је Вучић.

Додао је да се не плаши медијске кампање против евентуалног тромјесечног служења војног рока, јер је народ довољно паметан да препозна добре намјере и ко ради у његовом интересу.

Указао је на то да су га неки медији критиковали прошле године због тога што Србија нема једногодишњи војни рок, а данас, када каже да разматра могућност поновног увођења војне обавезе на три мјесеца, говоре му да жели да уведе земљу у рат.

"До јуче сте говорили да су вам дјеца постала слабићи јер немају војну обавезу. Ајде, договорите се са собом шта хоћете од државе по питању КиМ, економије. Говорили сте да је најважније питање раста, а сада када имамо највећи раст у Европи, онда ни то није важно", рекао је Вучић.