latinica  ћирилица
18/08/2018 |  22:24 ⇒ 19/08/2018 | 08:37 | Аутор: СРНА

Одржано традиционално "Вече ојкаче"(ФОТО)

Код манастира Моштаница код Козарске Дубице вечерас је одржано "Вече ојкаче", 23. традиционална манифестација на којој је наступило 18 ојкачких група са Козаре и из Поткозарја.
Козарска Дубица - манифестација "Вече ојкаче" - Фото: СРНА
Козарска Дубица - манифестација "Вече ојкаче"Фото: СРНА

Манифестацији је присуствовао предсједник Републике Српске Милорад Додик који је рекао да се код овог манастира традиционално окупља народ да би сачувао традицију окупљања на празник Преображења Господњег и још једном показао снагу свог идентитета и своју оданост Српској православној цркви и православној вјери.

"Мој мотив да будем овдје готово сваке године редовно је управо везан за то, јер цијеним чињеницу да је овај манастир изграђен у тешким историјским околностима и да је преживио тешка времена која су задесила наш народ кроз историју", рекао је Додик у обраћању присутним поштоваоцима ојакче, традиционалне народне пјесме Козаре и Поткозарја.

Предсједник Српске Милорад Додик на манифестацији

Манифестацију је отворио начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић који је истакао да је "Вече ојкаче" постао бренд и традиција по којој је Козарска Дубица препознатљива у цијелој Републици Српској.

"Ми ћемо наставити да подржавамо овакве манифестације, а редовно нас посјећује и предсједник Републике. Увјерен сам да ће вече ојкаче још дуго да живи са нашом вјером, традицијом, културом и нашом Републиком Српском", истакао је Рељић.

На овој манифестацији одржаној код Манастира Моштаница, удаљеног 12 километара од Козарске Дубице, вечерас је наступило 18 ојкачких група из Козарске Дубице, Костајнице, Приједора, Градишке, Оштре Луке, Бањалуке, Новог Града, Нове Тополе и Сводне.

Организатор манифестације је општина Козарска Дубица, а медијски покровитељ Центар за информисање и културу из овог мјеста.

Традиционално народно зборовање код Манастира Моштаница одржава се уочи Преображења Господњег од деведесетих година прошлог вијека.