latinica  ћирилица
17/08/2018 |  12:24 ⇒ 17:32 | Аутор: РТРС

Стевандић: Одређене службе у Сарајеву дезинформисале Стејт Департмент

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић истакао је за Срну да би свако ко би Републици Српској забранио да се бори за равноправност институција, живих или побијених Срба, сигурно кршио цивилизацијске и демократске норме.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

Коментаришући тврдње Стејт департмента да је Народна скупштина направила погрешан корак одбијајући извјештај Комисије о Сребреници, Стевандић је навео да је највеће изненађење да таква порука долази од земаља које по демократским стандардима представљају неку врсту узора.

"Сматрамо да је то типична манипулација која је везана за информације које долазе преко одређених служби у Сарајеву које су на врло ружан начин дезинформисале и упутиле америчку администрацију на погрешне закључке", истакао је Стевандић.

Он је нагласио да оно што је посебно важно јесте чињеница да постоји апсолутни консензус свих Срба, без обзира у којој се политичкој, ентичкој или некој другој формацији или организацији налазе, да је потребно сазнати истину.

"Сазнавање истине требало би да је интерес свих нас, не само Срба. Они који се противе њеном сазнавању и који се противе нашем праву да српске жртве третирамо равноправно, као и све дуге, сигурно немају ништа људско у себи и саткани су од лицемјерне србофобије која је непримјерена стандардима 21. вијека", поручио је Стевандић.

Коментаришући то што први предсједник Републике Српске Радован Караџић и генерал Ратко Младић у потпуности подржавају одлуку парламента Српске да одбаци извјештај Комисије о догађајима у и око Сребренице у јулу 1995. године, Стевандић је напоменуо да би они сигурно имали бољи третман да се није толико дуго одлагала ревизија онога што је ова комисија урадила.

"Чињеница је да је око 50 људи, који се налазе на списку убијених и сахрањених у Сребреници дало изјаве да су у ствари живи, а да не говоримо о тој страшној и морбидној чињеници да се српске жртве не броје. Нема те истине и те правде која ће бити прихватљива уколико се било које жртве запоставе", рекао је Стевандић.

Народна скупштина Републике Српске једногласно је одбацила извјештај Комисије о догађајима у и око Сребренице од 10. до 19. јула 1995. године и затражила од Владе да га стави ван снаге и формира двије независне међународне комисије за утврђивање истине - о страдању свих народа на подручју сребреничке регије и о страдању Срба у Сарајеву.