latinica  ћирилица
15/08/2018 |  09:19 | Аутор: Агенције

Путин спреман за разговор са Кимом о неодложним питањима

Руски предсједник Владимир Путин поручио је да је спреман да се ускоро лично састане са сјевернокорејским лидером Ким Џонг Уном, у телеграму честитке поводом Дана ослобођења који данас славе двије Кореје.
Владимир Путин (Фото: Russia Today) -
Владимир Путин (Фото: Russia Today)

"Увјеравам вас да сам спреман да се састанем са Вама у блиској будућности и разговарам о горућим питањима билатералних односа и важним регионалним проблемима", поручио је руски предсједник у телеграму Киму, а цитирала га је новинска агенција КЦНА.

Како преноси Тасс, Путин је такође нагласио да односи између те двије земље настављају да се одвијају у "пријатељском и конструктивном маниру".

Он је, како се наводи, изразио наду да ће Москва и Пјонгјанг "истрајно развијати сарадњу на међусобну корист, укључујући у то и имплементацију тројаког програма који укључује Русију, Сјеверну Кореју и Јужну Кореју".

Дан ослобођења, слави се 15. августа и означава остварење независности двије Кореје од јапанског колонијализма из периода од 1910. до 1945. године.

Претходно је, подсјећа руска агенција, Путин позвао Кима да посјети Русију.

Према његовим ранијим изјавама, његов сјевернокорејски колега могао би да учествује на Економском форуму источних земаља у Владивостоку у септембру или да дође у посјету одвојено од тог догађаја.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков почетком јула је казао да би Ким требало тек да потврди своје учешће на форуму као и састанак са Путином, подсјећа Тасс.