latinica  ћирилица
14/08/2018 |  14:28 ⇒ 17:39 | Аутор: РТРС

Усаглашени закључци, НСРС тражи повлачење извјештаја

Народна скупштина Републике Српске одбацила је извјештај Комисије о догађајима у и око Сребренице од 10. до 19. јула 1995. године јер није у складу са опредјељењем институција Републике Српске о објективном и истинитом тумачењу наведених догађаја и јачању међусобног повјерења у БиХ и региону.

"Народна скупштина Републике Српске тражи од Владе Републике Српске да повуче извјештај Комисије о догађајима у и око Сребренице од 10. до 19. јула 1995. године и да га стави ван снаге", наводи се у усвојеним закључцима републичког парламента у вези са информацијом о том извјештају.

Народна скупштина сматра да је с циљем цјеловитог и истинитог сагледавања догађаја у Сребреници и сребреничкој регији у периоду од 1992. до 1995. године, а због јачања повјерења и толеранције међу народима у БиХ неопходно формирање независне међународне комисије која би на објективан и непристрасан начин утврдила страдања свих народа на том подручју у том периоду.

Комисија ће све дијелове извјештаја Комисије о догађајима у и око Сребренице од 10. до 19. јула 1995. године, а који су у међувремену неспорно доказани и документовани као тачни укључити у садржај свог извјештаја.

Народна скупштина Републике Српске сматра да Влада Републике Српске треба да формира независну међународну комисију која би на објективан и непристрасан начин утврдила страдање Срба у Сарајеву с обзиром на чињеницу да Влада Федерације БиХ није формирала комисију која је требала испитати и сачинити извјештај о страдању Срба у Сарајеву у периоду од 1991. до 1995. године.

Народна скупштина сматра да рок за рад обје новоформиране независне међународне комисије не треба бити дужи од једне године.

НСРС - Закључци

Народна скупштина изражава опредјељење да се истраживањем истине о догађајима у сребреничкој регији у периоду од 1992. до 1995. године јача међусобно повјерење у БиХ и региону и елиминишу манипулације о овим догађајима, да би се спријечило даље манипулисање судбинама истинских жртава и њихових породица.

У закључцима се наводи да Народна скупштина сматра да је извјештај Комисије о догађајима у и око Сребренице од 10. до 19. јула 1995. године сачињен под притиском високог представника у БиХ и међународне заједнице, те да је Комисија радила под снажним притиском високог представника са унапријед задатим и одређеним резултатима које је морала постићи, чиме се констатује да Комисија у своме раду није била независна.

Републички парламент констатовао је да је Комисија спријечена да се бави страдањем српског народа на ширем подручју Сребренице и да је у својим препорукама навела да је укупна слика о догађајима у и око Сребренице могућа само након сагледавања њиховог укупног историјског контекста.

Народна скупштина сматра да се извјештајем Комисије о догађајима у и око Сребренице од 10. до 19. јула 1995. године манипулише истином и покушава мијењати карактер рата у БиХ, а све у функцији слабљења Републике Српске.

Народна скупштина сматра да су извјештаји са прилозима Радне групе Владе Републике Српске за спровођење закључака из коначног извјештаја Комисије за Сребреницу од 30. марта и 30 септембра 2005. године сачињени ван оквира одлуке Дома за људска права БиХ под непримјереним и тенденциозним притиском неких међународних представника у БиХ, те да су као такви несврсисходни и непотребни и тражи од Владе Српске да их стави ван снаге.

НСРС - Закључци