latinica  ћирилица
13/08/2018 |  14:34 | Аутор: СРНА

Стевандић: Опозиција показала бездушност према 22.000 људи са списка

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић изјавио је Срни да неодазивање опозиционих лидера позиву предсједника Републике Српске Милорада Додика на консултације у вези са сутрашњом сједницом Народне скупштине, показује свјесну бездужност према 22.000 људи.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

"Они се нису одазвали због политичке мржње према предсједнику Републике Српске Милораду Додику и таквом истом третману према институцији предсједника показали су бездушност према 22.000 људи", оцијенио је Стевандић.

Он је нагласио да је у позадини свега борба за бошњачке гласове која је, како је навео, за многе важнија од те врсте националног достојанства и поштивања институција Српске.

"Када говоримо о Српској и њеним институцијама, они који испред тога стављају имена и своје личне фрустрације тим именима, као што је то у вези са Додиком, нису дорасли никаквом послу у Српској и показали су не само да не поштују, него да им је требало неко вријеме, док нису добили инструкцију да не иду на консултације", нагласио је Стевандић.

Према његовим ријечима, најсликовитије у овој причи јесте да је опозиција у први мах рекла да ће "видјети" да ли да дође, а да су њени представници, након добијених инструкција, покушали невјешто да траже алиби у материјалима.

"Ријеч је о опозицији која се не води изнутра, већ наводи с поља и која чека инструкције за сваки свој потез, јер не воде самосталну политику. Инструкције су добили од оних који заговарају њихову побједу и јавно демонстрирају лош однос према Српској и предсједнику Републике. Они су дио тог лошег односа пресликали и на своју личну политичку карту", рекао је Стевандић.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је крајњи циљ консултација на које је позвао све лидере парламентарних странака у Републици Српској, уочи сутрашње сједнице Народне скупштине, да се постигне политичко јединство о веома важном питању за Српску и нагласио да ту нема никаквих скривених намјера.

Народна скупштина Српске требало би сутра у Бањалуци на посебној сједници да разматра информацију о извјештају Комисије о догађајима у и око Сребренице од 10. до 19. јула 1995. године, речено је Срни у Народној скупштини.

У извјештају се наводи да је Комисија за Сребреницу, која је формирана 2004. године, радила под снажним притиском високог представника са унапријед одређеним резултатима које је морала постићи.

Резултат рада Комисије је Извјештај Владе Републике Српске о дешавањима у Сребреници у јулу 1995. године у којем су наведена имена 22.000 Срба која се терете за наводне злочине у Сребреници.