latinica  ћирилица
07/08/2018 |  14:36 ⇒ 14:36 | Аутор: СРНА

Васић: Српска треба да дјелује политички и државно

Политички аналитичар Рајко Васић рекао је да се никада неће истражити откуда Оружане снаге БиХ у Фазлагића Кули на отварању "чесме са шаховницом, арапским писмом и српом без чекића", јер то нема ко да покрене у Савјету министара и Предсједништву БиХ, у Оружаним снагама и Министарству одбране.
Рајко Васић - Фото: РТРС
Рајко ВасићФото: РТРС

Он је додао да је Фазлагића Кула "формално спомен палим муслиманима тог мјеста а уствари обиљежавање мјеста поријекла усташких кољача који су, у склопу НДХ, истребљивали Србе тог цијелог подручја".

Према његовим ријечима, Република Српска треба у цијелом случају да дјелује политички и државно.

У тексту објављеном на његовом блог, Васић је оцијенио да Влада Републике Српске треба да испита правност и поштовање прописа у општини Гацко, а одборници СНСД-а, као и сви добронамјерни треба да напусте Скупштину општине.

"Послије избора треба промијенити законе и увести могућности Владе Републике Српске да разрјешава начелнике и распушта скупштине општина", навео је Васић.

"ЕуроБлиц" је данас објавио да је у злогласном усташком упоришту из Другог свјетског рата Фазлагића Кули код Гацка свечано отворена спомен-чесма у част страдалим Бошњацима из тог села, а простор око чесме, испред које су почасну стражу чували припадници Оружаних снага БиХ, је, осим званичне заставе БиХ, "украшавала" и зелена застава са полумјесецом и звијездом, као и ратна застава такозване Армије БиХ.

Из српског кабинета у Министарству одбране БиХ нису дали мишљење на одлуку о присуству припадника Оружаних снага БиХ приликом отварања спомен-чесме у част страдалим Бошњацима у Фазлагића Кули код Гацка, речено је Срни у овом министарству.