latinica  ћирилица
27/07/2018 |  18:49 ⇒ 28/07/2018 | 19:57 | Аутор: РТРС

Хоће ли село Липа постати ново уточиште миграната?

Нова локација за смјештај миграната требало би да буде село Липа, у општини Босански Петровац. То је потврђено, послије протеста начелника и одборника крајишких општина у Сарајеву. Након што су бурно реаговали и тиме спријечили да село Медено Поље постане мигрантски центар, српски повратници нису задовољни ни новим приједлогом.

У селу Липа живи само једна породица. И то у врло тешким условима - без струје и воде.

Јована Балабан и њен супруг Дамир Диздаревић имају двоје дјеце од шест и четири године. На сву њихову муку, изгледа да би могли добити и нове комшије, којима се нимало нису обрадовали.

"Наравно ад се плашим. Они се између себе убијају и боду, а камоли нама нешто да не ураде", каже Јована Балабан, повратница у село Липа.

"Ко мени гарантује да они неће напасти на мене, на моју жену и дјецу, а поготово зато што је моја супруга друге националности", наглашава Дамир Диздаревић, село Липа.

Навикли су, кажу, на игнорантски став локалних и кантоналних власти, када год су тражили неку помоћ, посебно око увођења струје. Ипак, највише их боли то што их власти нису ни обавијестиле, да планирају у њихов комшилук да доведу на стотине миграната.

Видео погледајте и на РТРС Јутјуб каналу:

"Сада је 21. вијек, шест година моје дијете не зна шта је телевизор, питам се гдје је та власт. Ово је срамота и ругло, и сад они хоће мигранте. Могу само доћи и моје откупити па нек их доведу, нек откупе или нек ми нађу смјештај, па нек их довлаче", поручује Диздаревић.

Одбор за очување српске имовине у Федерацији БиХ увидом у катастар непокретности утврдио је да се на подручју села Липа налази искључиво земља у власништву Срба. Ово подручје окружено је повратничким селима Врточе, Крњеуша, Пркоси и Вођеница. И нова локација је, истичу у одбору, лоша порука српским повратницима.

"Насељавање миграната у српска села је директна пријетња промјене структуре становништва, а истовремено онемогућавање и плашење осталог становништва и у другим селима", наводи Ђорђе Радановић, предсједник Одбора за очување српске имовине у Федерацији БиХ.

"Да ми се то не свиђа никако да мигранти дођу на ово подручје, пошто и ја ту близу живим и остали грађани, мислим да нико неће мирно да спава", каже Здравко Атлагић, предсједник мјесне заједнице Липа.

Када ће бити смјешетни мигранти и гдје, остаје и даље највећи испит за бх. органе, од којих српски повратници, у селима надомак Липе, очекују информације.

Оно што је сигурно, једина породица у селу које би у наредном периоду могли да преплаве бројни мигранти, ноћ ће дочекати у мраку. Али то је за локалну и кантоналну власт очито небитан проблем.