latinica  ћирилица
24/07/2018 |  13:55 ⇒ 19:32 | Аутор: РТРС

Апел Удружења грађана: Не смјештајте мигранте у Босански Петровац!

Удружење грађана Београда поријеклом из Босанског Петровца затечено је информацијом да би у Меденом Пољу могао да буде подигнут колективни Центар за смјештај миграната из Сирије и других земаља Блиског Истока. Чланови овог удружења упутили су апел надлежним институцијама.
Мигранти - Фото: РТРС
МигрантиФото: РТРС

"Уважавајући чињеницу да је проблем миграната, као проблем људи који су унесрећени ратовима у својим земљама, истовремено проблем свих људи на свијету, изражавамо увјерење да највећи терет рјешавања тог проблема не смије пасти на народ, земље и градове који ни у најмањој мјери нису допринијели изазизвању и разбуктавању - ни ратова, ни стварања мигрантских колона", наводи се у апелу чланова овог удружења, рођених у Босанском Петровцу или поријеклом из ове општине.

Удружење је апел упутило Савјету министара, Влади Федерације БиХ, Влади Унско-санског кантона, начелнику општине Босански Петровац Златку Хујићу и предсједавајућем Вијећа општине Босански Петровац Дејану Прошићу.

Из Удружења захтијевају да се проблем миграната са Блиског Истока не рјешава њиховим смјештањем у Босански Петровац.

"Захтијевамо и тражимо подршку свих чланова вијећа и влада којима се обраћамо да донесу одлуке којим се проблем блискоисточних миграната не рјешава на територији која грунтовно припада нама и нашим рођацима. Тражимо и надамо се да ће сви чланови (или бар велика већина) вијећа и влада разумјети да није ни лијепо, ни нормално да се проблем једне групе људи унесрећених ратовима рјешава на територији која припада људима, који су исто тако унесрећени исто таквим сличним ратовима и избјегличким колонама", наведено је у апелу.

Из Удружења се истиче да они који су рођени у Босанаком Петровцу, у случају отварања центра за мигранте, неће имати могућност да се врате на своја огњишта.

"На крају, свјесни да у случају да ви којима се обраћамо донесете одлуке на основу којих би се подигао најављени центар за мигранте, желимо да вам предочимо сурову чињеницу да ми који смо рођени на тој земљи нећемо имати могућности да се икад и икако вратимо на то своје, тј. само ви ћете бити одговорни - пред собом и пред историјом - што сте рјешавајући проблем миграната данас запечатили заувијек проблем својих рођака и комшија. На вама су одлуке, у вашим су рукама и судбине домаћег становништва у Босанском Петровцу и Меденом Пољу, и судбине нас који смо привремено изван завичаја - како год урадите сами ћете и свако од вас ће, сам за себе, стати пред огледало и гласно казати: `Урадио сам по савјести и поштено!`", закључује се у саопштењу Удружења грађана Београда поријеклом из Босанског Петровца.