latinica  ћирилица
23/07/2018 |  17:40 ⇒ 20:21 | Аутор: РТРС

Вигемарк у Модричи - нови кров над главом за девет породица

Девет породица из Модриче, чије су куће уништене у поплави или клизишту 2014. године добиће нови кров над главом, а куће 22 породице биће саниране. Дио је то пројекта Програма за опоравак од поплава који се финансира из средстава ЕУ.

Кућа Стане Петровић из Копривске Требаве уништена је у поплави па је принуђена да са кћерком плаћа стан.

Ускоро ће у нови дом који се гради у приградском насељу Отеж, а томе се нада и Сретко Кузмановић са својом шесточланом породицом. Клизиште му је оштетило кућу, па сваки дан страхује од рушења.

Нове куће добиће девет породица из Модриче, док ће стамбени објекти 22 породице бити санирани.

Укупна вриједност је 440.000 КМ. Средства је обезбиједила ЕУ, спроводи УНДП-а а суфинансирају Влада Српске и општина Модрича.

"Све ове активности су дио једног много ширег пројекта у којем ЕУ учествује са неких 12,5 милиона евра", истиче Ларс Гунар Вигемарк, шеф Делегације ЕУ у БиХ.

"Ми смо у Модричи добили 29 пројеката, вриједност је око три милиона марака и наравно да се надамо да ће још таквих пројеката бити", наводи Младен Крекић, начелник општине Модрича.

Модрича је међу градовима који су били највише погођени поплавом, а од прекомјерне воде опасност и даље пријети.

Због тога је пројекат кишне канализације приоритет, о чему је разговарано током састанка у општинској управи.

Обишли су и Спортску дворану обновљену након поплаве 2014. године уз подршку ЕУ и уручили донацију спортске опреме за дјецу са потешкоћама у развоју, те пољопривредна газдинства која су дио пројекта развоја пољопривреде.