latinica  ћирилица
23/07/2018 |  17:25 ⇒ 22:00 | Аутор: РТРС

Почела изградња модерног карго-центра на бањалучком аеродрому (ФОТО)

Након мјесеци блокаде изградње због нерегуларности, наставља се изгадња карго-центра на бањалучком аеродрому. Објекат капацитета од 900 метара квадратних, биће завршен до краја године. Аеродром из године у годину биљежи и све већи број путника, па су пројекције да ће та бројка у 2019. години бити већа од 100.000.

Бањалучки аеродром до сада је значајан дио прихода остваривао од теретног саобраћаја.

Због тога се и улаже у изградњу модерног карго - центра, који ће повећати постојеће капацитете.

Од раније одобрених седам милиона марака кредита ИРБ-а за унапређење рада аеродрома, око милион и 300.000 издвојено за изградњу карго-центра.

"Сам посао који смо имали са Турском, показао је да су приходи веома добри. Имали смо застој од пет до шест мјесеци, и у овом тренутку морамо бити сретни са чињеницом јер крећемо у ову активност. Ја се заиста надам значајним приходима, и могу рећи да ћемо ми са своје стране све учинити да привучемо потенцијалне кориснике карго-центра", рекао је Душко Ковачевић, вршилац дужности директора предузећа "Аеродроми Републике Српске".

Карго центар

Осим теретног саобраћаја, очекује се појачан интензитет када је у питању и онај путнички. Прошле године кроз аеродром је прошло 20.000 путника, а наредне године очекује се да овај број буде пет пута већи. Авиони највеће европске нискотарифне компаније - "Рајан ер" већ крајем октобра полетјеће за Брисел, Меминген и Стокхолм.

У путничком саобраћају, до сада је уговор постојао само са "Ер Србијом", а током љета сваки радни дан авиони лете на линији Бањалука-Београд.

Након сарадње са "Рајан ером", наредне године очекује се и увођење летова за још неколико дестинација.

Почетком градње карго-центра и плановима бањалучког Аеродрома, задовољан је и ресорни министар.

"Пуно смо предузели активности како бисмо развили и путнички, али и теретни ваздушни саобраћај. Онда је неопходо да имамо и инфраструктуру у коју спада и карго објекат, тако да ћемо то комплетирати и надамо се успјешном развоју тог дијела", истиче Неђо Трнинић,  министар саобраћаја и веза у Влади Републике Српске.

У развоју ваздушног саобраћаја не треба занемарити ни географски положај Бањалуке.

Пројекције од 100.000 путника годишње обећавају нове инвестиције и радна мјеста, а повећан обим путничког саобраћаја помогао би побољшању економске слике, не само бањалучког Аеродрома, већ и цијеле регије.