latinica  ћирилица
18/07/2018 |  12:03 | Аутор: СРНА

Министарство финансија: Нема сврхе полемисати са ПДП-ом који каже да су "радници терет"

У Министарству финансија Републике Српске истичу поводом ПДП-ове критике усвајања сета закона Владе Српске који имају за циљ повећање плата свим радницима, да нема сврхе полемисати о стопама пореза и доприноса са онима који кажу да су "радници велики терет послодавцима".
Министарство финансија Републике Српске - Фото: илустрација
Министарство финансија Републике СрпскеФото: илустрација

"Нека прво ту своју тврдњу објасне радницима у Српској од којих очекују подршку. Сматрамо да су радници ти који стварају и за себе, али и за послодавце", речено је Срни у ресорном министарству.

Из Министарства финансија поручују да се ПДП у овим критикама по ко зна који пут залаже за своје, а не за стварне интересе радника.

"Предлажу мјере које је Влада још прошле године усагласила и потписала са синдикатом и послодавцима. Све те мјере су усаглашене и јасно дефинисане, а доступне су јавности на порталу Владе", наводе из Министарства финансија и додају да су јавности доступна и макроекономска кретања која, уз унапријед дефинисане мјере Владе, воде грађане ка бољем стандарду.

ПДП је, умјесто симболичног раста зарада у Републици Српској, предложила трајно смањење стопе пореза и доприноса на плате, односно смањење дијела бруто плате који убире држава.

Из ПДП-а је саопштено да су садашња пореска давања за плате превисока и то чини радну снагу великим теретом за послодавце и уједно мотивише рад у сивој зони.

"Циљ је оптерећење на рад смањити на 50 одсто од нето плате колико је износила када је Владу водио ПДП, са садашњих изнад 60 одсто од нето плате, те дугорочно радити на даљем смањивању пореског клина који би привреду учинио конкурентнијом и оном која привлачи, а не одбија инвеститоре", истакли су у ПДП-у.

Народна скупштина усвојила је на посљедњој сједници, по хитном поступку, сет закона чије ће измјене и допуне резултирати повећањем плата свих запослених у Српској.