latinica  ћирилица
18/07/2018 |  10:26 ⇒ 13:39 | Аутор: СРНА

Шкрбић: Факултете у Бањалуци и Фочи удружити у медицински универзитет Српске

Декан Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци Ранко Шкрбић сматра да би овај и Медицински факултет у Фочи требало удружити у медицински универзитет Републике Српске, по угледу на европске пријестонице.
Ранко Шкрбић - Фото: СРНА
Ранко ШкрбићФото: СРНА

Он у интервјуу Срни истиче да би се тиме дала снага Републици Српској, те да су промјене неопходне јер воде ка напретку.

"Сродни факултети треба да се организују у универзитете јер су тако мобилнији, а планови и програми се лакше усклађују. Једноставније је израдити законску регулативу, јер тешко да један закон може једнако добро покрити све области", оцјењује Шкрбић.

У завршној фази је велики пројекат изградње новог медицинског кампуса на Паприковцу, у Бањалуци, који се ради уз помоћ донаторских средстава Европске инвестиционе банке /ЕИБ/. Кампус ће чинити зграда Медицинског факултета са свим студентским програмима, Центар за биомедицинска истраживања, Средња медицинска школа и Факултет сестринства.

"ЕИБ је веома заинтересован за овај пројекат. До краја децембра документ изведбеног пројекта мора бити готов, што значи да би Влада Српске већ у наредној години требало да започне преговоре са ЕИБ-ом за расписивање тендера и обезбјеђивање средстава за изградњу медицинског кампуса у којем би све било обједињено", напомиње Шкрбић.

У плану је и опремање Центра за биомедицинска истраживања, при чему је простор од око 1.000 метара квадратних обезбијеђен. Влада је дала финансијску подршку и дио опреме је набављен.

"За такав центар потребна је софистицирана и савремена опрема за молекуларна истраживања, молекуларну биологију, генетику, имунологију, микробиологију, анализу ткива, биохемију и аналитику.

То су веома скупи уређаји и висока технологија, али савремени универзитети данас не могу да замисле свој напредак и постојање без такве опреме", наглашава Шкрбић.

Он прецизира да би до краја септембра требало да буду опремљене лабораторије за молекуларну биологију и генетику, а убрзо и лабораторије за анализу ткива и биохемију, које ће користити студентима, и то, углавном, онима који су завршили едукације у иностранству.

"Циљ нам је да, након што опремимо овај центар, аплицирамо за међународне пројекте", најављује Шкрбић.

Он наводи да је недавно отварање Денталне клинике при Медицинском факултету, по узору на оне у региону, била неминовност због едукације студената на дипломским студијима, али и специјализаната, који су раније били упућивани у Београд.

Клиника омогућава студентима и специјализантима да вјежбају, али и да грађанима буду пружене стоматолошке услуге врхунских љекара по популарним цијенама.

"Осим наших доктора и наставника, за сваку специјалност имамо познатог стручњака из Београда. Циљ нам је да се довољно промовишемо да привучемо и пацијенте из региона", поручује Шкрбић за Срну.

Према његовим ријечима, ова клинка је најопремљенија и највећа установа те врсте, одговорна за спровођење свих клиничких захтјева становништва Српске када је ријеч о оралном здрављу и за едукацију, јер специјализанти уз помоћ ментора ту могу завршити све специјализације.