latinica  ћирилица
17/07/2018 |  14:08 ⇒ 15:27 | Аутор: СРНА

Ђокић: Срби у БиХ имају јасан идентитет

Предсједник СП Петар Ђокић оцијенио је да је изјава предсједавајућег Савјета министара Дениса Звиздића у којој је Србе назвао "босанским" провокација, од које Звиздић, али и сви други, треба да одустану.
Петар Ђокић - Фото: СРНА
Петар ЂокићФото: СРНА

"Ми нисмо ни босански ни херцеговачки, него Срби који живе на просторима БиХ. Ми смо Срби који овдје имају јасан идентитет и историјско трајање као аутохтони народ, што неки други нису, те као такве желимо и други да нас поштују", рекао је Ђокић новинарима у Бањалуци.

Она сматра да Звиздић, али и сви други, треба да одустану од провокација, па и увреда, као што је ова.

"То им не допуштамо, нити смо се било када са њима усагласили да могу тако дефинисати нас и улогу и позицију српског народа на просторима у БиХ", рекао је Ђокић.

Он је додао да никада ријечима или поступцима није дјеловао тако да би увриједио некога.

"Напротив, поштујем оно што је идентитет бошњачког муслиманског народа у БиХ и оно што су тренутно односи у БиХ, засновани на Дејтонском споразуму. Очекујем да то поштује и Звиздић и чланови његове партије", рекао је Ђокић.

Говорећи о посебној сједници Народне скупштине Српске на којој би требало да буде разматрано поништавање извјештаја о Сребреници, усвојеног прије 14 година, Ђокић је рекао да ће СП са коалиционим партнерима ове седмице разговарати о том питању.

"Желим да то буде усаглашен став како се не би догодило нешто слично ономе што била активност у вези са Анкетним одбором у Народној скупштини, који и није требало да се оснује", рекао је Ђокић.

Он је напоменуо да је потребно сваку сљедећу расправу процијенити шта је њен крајњи циљ, те шта су ефекти таквих расправа.