latinica  ћирилица
14/07/2018 |  17:42 ⇒ 15/07/2018 | 07:46 | Аутор: РТРС

Шпирић: СзП трчи почасни круг

Потпредсједник ПДП-а Игор Црнадак рекао је да ће приоритет ове странке у наредном периоду бити стварање услова за безбједан живот и амбијента који би зауставио одлазак младих из Републике Српске.

ПДП ће се, како је рекао, и даље придржавати начела да БиХ не треба да постане чланица НАТО-а све док је Србија војно неутрална.

На оптужбе да кадрови ПДП-а недовољно штите интересе Републике Српске у односу према Алијанси, Црнадак каже да је једину штету с тим у вези проузроковао СНСД, кад је усвајао документе супротне ставовима Србије.

Из СНСД-а одговарају да ПДП не разумије контекст доношења најважнијих одлука.

"Све кључне одлуке Никола Шпирић и Небојша Радмановић су донијели 2008. и 2009. године. Укључујући и оно чувено писмо генералном скеретару НАТО-а у којем моле за што бржи улазак БиХ у НАТО. А, одлука о војној неутрачности Србије је донесена децембра 2007. године", рекао је Игор Црнадак, потпредсједик ПДП-а.

Никола Шпирић, потпредједник СНСД-а каже да му је жао што мора да коментарише наводе тобоже министра спољних послова, који је посљедње четири године провео у Сарајеву понашајући се као да је Република Српска иностранство.

"Заправо, свако вријеме носи своје бреме. То показује да они нису у стању да носе то бреме ни кад је европски пут БиХ у питању, поготово кад је у питању пут у НАТО БиХ. И зато ја мислим да они трче свој посљедњи круг, и то је једино рјешење кад је у питању позиција Републике Српске и БиХ", наводи Шпирић.