latinica  ћирилица
14/07/2018 |  16:44 ⇒ 15/07/2018 | 17:03 | Аутор: РТРС

НАЈДЕТАЉНИЈЕ ИСТРАЖИВАЊЕ ДО САДА: Побјеђују кандидати СНСД и коалиције СНСД-ДНС-СП (ФОТО)

У предизборном периоду у Републици Српској и БиХ, који је, између осталог, обиљежен објављивањем процјена о рејтинзима странака и политичара у Српској са упитном аутентичношћу, портал Опција.нет имао је увид у детаљно и релевантно, независно истраживање јавног мњења, реализовано за потребе једне овдашње парламентарне странке.

На 30 страница презентовани су подаци прикупљени теренским радом на читавом простору Српске, у периоду од 13. до 18. јуна, на репрезентативном узорку од чак 4.950 испитаника. Узорак одражава социјалну, образовну, полну и старосну структуру Српске.

На основу добијених одговора, утврђено је да је број неодлучних гласача у порасту у односу на раније сондаже, те да је овај проценат највећи када су у питању избори за предсједника Српске (31 одсто), мање изражен у домену опредјељивања за странке (25 одсто), а најмањи на изборима за српског члана Предсједништва БиХ (22,6 одсто).

Што се тиче рејтинга политичких странака, највећу подршку има СНСД (39,1 одсто). Осјетно заостаје СДС (21 одсто). За треће и четврто мјесто се боре ДНС (9,7 одсто) и ПДП (8,6 одсто). На петом мјесту је усамљена СП (5,9 одсто). Занимљиво је да је на шестом мјесту, међу странкама са сједиштем у Српској, Уједињена Српска (2,5 одсто) претекла НДП (2,1 одсто). Међу партијама чија је централа у ФБиХ, највише испитаника подржава СДА (3,7 одсто), док се за све остале, мање странке које излазе на изборе, попут Прве СДС, Српске напредне странке и других, опредијелило укупно 7,4 одсто анкетираних. То је, према налазима истраживача, скромнији проценат него у претходним анализама.

На нивоу избора за српског члана Предсједништва БиХ, истраживањем је утврђена значајна предност Милорада Додика над Младеном Иванићем. Кандидата СНСД-а и владајућег блока подржало је 46 одсто испитаника, а почасног предсједника ПДП-а и представника Савеза за промјене 28 одсто анкетираних. Оних који су још неодлучни или нису жељели да дају одговор има укупно 23 одсто. У све те проценте урачунати су и ставови Бошњака који гласају на изборима у Српској.

Према процјенама тима који је радио ово истраживање, њих око 45.000 изаћи ће на изоре, а 90 одсто од тог броја подржаће Иванића. Међутим, без обзира на тај фактор, истраживачи су израчунали да Додик, у овом моменту, има предност од 80.000 гласова.

Када је ријеч о изборима за предсједника Српске, истраживање показује да ту има простора за неизвјесност. Не само да је већи проценат још увијек неопредијељених (31 одсто), него је и мања разлика међу главним конкурентима, пошто Жељку Цвијановић (СНСД) подржава 37 одсто, а Вукоту Говедарицу (СДС, СзП) 28 одсто испитаника. Уз Николу Поплашена, који је у периоду истаживања словио за извјесног кандидата СНС-а, било је четири одсто анкетираних.

Интересантна је и структура гласача за водеће кандидате по регијама у Српској. У Изборној јединици 1 за НСРС (Приједор) процентуални резултат у "утакмици" Додик – Иванић је 44:25, а у дуелу Цвијановић – говедарица 41:26. У Изборној јединици 2 (Градишка) Додик има 51 одсто подршке, а Иванић 19 одсто. За Цвијановићеву је 35, а уз Говедарицу 21 одсто испитаника. У Изборној јединици 3 (Бањалука) за Додика је 41 одсто, а за Иванића 35 одсто бирача. Цвијановићеву би заокружило 30 одсто, а Говедарицу 25 одсто испитаника. Резултати у Изборној јединици 4 (Дервента – Модрича) су овакви: Додик – Иванић 45:34, Цвијановић – Говедарица 43:38. Занимљиво је да у овој ИЈ снажну подршку имају и напредњаци, па је за Поплашена 11 одсто испитаника. У изборној јединци 5 (Добој) однос снага је сљедећи: Додик – Иванић 45:29, Цвијановић – Говедарица 41:34. Овдје Поплашен има мању, али и даље солидну подршку од пет одсто.

У источном дијелу Српске доминација СНСД-а није неупитна, будући да у Изборној јединици 6 (Бијељина) воде кандидати Савеза за промјене, Иванић са 47 и Говедарица са 50 одсто подршке. С друге стране, и Додик и Цвијановићева су стационирани на 37 процената. У Изборној јединици 7 (Зворник), владајућа странка са нивоа Српској поново има већину, јер Додика подржава 51, а Иванића 35 одсто испитаника. Уз Цвијановићеву је 46, а за Говедарицу 38 анкетираних. Изборна јединица 8 (Источно Сарајево) једина је из које стижу различити резултати за два нивоа, јер Додик тијесно води испред Иванића (46:44), док Говедарица има већу подршку од Цвијановићеве (46:41). Овдје је и Поплашен у видном пољу гласача, са шест одсто. У изборној јединици 9 (Требиње) кандидати СНСД-а поново имају комотну предност. Резултати су: Цвијановић – Говедарица 50:40, Додик – Иванић 58:35.

Истраживање се бави и регионалном структуром гласова за странке. СДС је првопласирана партија у ИЈ 6 – Бијељина, гдје има подршку 33,8 одсто гласача, док је ту за СНСД 24 одсто испитаника, те у ИЈ 8 – Источно Сарајево, гдје је однос снага – 31,5 за СДС, а 30 одсто за СНСД. Источно Сарајево је специфично и по јаким позицијама ДНС-а и ПДП-а, гдје ове двије странке имају по, приближно, 15 одсто подршке. У осталим изборним јединицама за парламент Српске, СНСД је на првом мјесту: Приједор – 33 одсто, Градишка – 44,7, Бањалука – 34,5, Дервента – 41,5, Добој – 35, Зворник – 33, Требиње – 43.

Када се сви ови проценти прерачунају у посланичке мандате, укључујући и компензационе, истраживачи процијењују да ће СНСД бити појединачно најснажнија странка са 240.000 до 250.000 гласова, односно 34 мандата, што би им, у зависности од резултата досадашњих партнера, дало и могућност да формирају нову владајућу коалицију са само једном савезничком партијом. Што се тиче квоте Српске у Представничком дому Парламента БиХ, према пројекцији у овом истраживању, СНСД ће имати седам или осам мандата, СДС од три до четири, ДНС један или два, а заједничка листа ПДП-НДП један мандат.

Од осталих података из ове свеобухватне анализе, вриједи издвојити запажање да кандидати владајуће коалиције, Додик и Цвијановићева, најјаче упориште имају међу запосленим у јавном сектору, предузетницима и пензионерима, а најслабије код незапослених, студената, домаћица, инвалида, али и запослених у реалном сектору. Међу СНСД-овим симпатизерима, Додик са 98 одсто боље стоји од Цвијановићеве, уз коју је 87 одсто присталица те странке. Једна од пикантерија је и податак да ова два кандидата највише могу да се ослоне на гласаче ДНС-а (67 одсто њих ће подржати Додика, а 54 одсто Цвијановићеву), нешто мање на социјалисте (65 одсто за Додика, 50 одсто за Цвијановићеву), док су бирачи Уједињене Српске "најслабија карика" владајућег блока, јер тек њих 50 одсто каже да ће гласати за Додика, а само 30 одсто да ће подржати Цвијановићеву.

Податке комплетирају одговори на питање о правцу у којем иде Српска, при чему, без обзира на већу подршку владајућим партијама, 34,8 одсто испитаника даје позитивну оцјену, док 38,7 одсто њих каже да тај смјер није добар. На крају, није на одмет знати и да грађани Српске, према истраживању, желе улазак у ЕУ (46,8 одсто за – 26,7 одсто против), а противе се чланству у НАТО-у (6,1 одсто за – 66,0 одсто против).