latinica  ћирилица
14/07/2018 |  16:19 | Аутор: РТРС

Јовичић: Са 15 посланика ДНС би могао имати премијера Српске

Мислим да није немогуће ни нереално да дођемо до 15 мандата у Народној скупштини Републике Српске, у тој варијанти би вјероватно ДНС се одлучио за позицију премијера. У сваком случају, са већим бројем посланика припао би нам већи број министарских мјеста и, наравно, ми би били много већи корективни фактор него што смо били у овом или у прошлим изборним периодима. Није исто имати осам и 15 посланика. Када имате 12 до 15 посланика, онда се не може ниједна одука без вас донијети. То је оно што је наш циљ. Не да би ми били моћнији од некога или нешто тако, већ да би се успоставила одређена политичка равнотежа, која је у интересу и политичким партијама, али прије свега у интересу грађана – каже у интервјуу за Инсајдер.ба Драгомир Јовичић, потпредсједник ДНС и шеф Изборног штаба ове партије.
Драгомир Јовичић (фото: dnsrs.org) -
Драгомир Јовичић (фото: dnsrs.org)

ДНС је на жријебању у Централној изборној комисији добио број 30? Да ли је ДНС задовољан мјестом на изборном листићу?

- Ја лично, и ми у ДНС, нисмо оптерећени бројем, на неком мјесту се мора бити. У БиХ је огроман број странака и сви ми волимо да је неки мањи број, али ја лично не мислим да то има неки посебан утицај. Начелно, смо задовољни бројем. Оно што је важно за изборе је на који начин ће се странка организовати, како ће провести изборну кампању, како остварити контакт са потенцијалним бирачима, односно бирачком базом, како обезбиједити да на изборе изађу апстиненти, како доћи до оних који то посматрају са стране, а судбина свих грађана се рјешава изласком на изборе. ДНС ће покушати да ван своје бирачке базе допре до што већег броја оних који не излазе на изборе, који су пасивни, да изађу на изборе и да гласају, макар, за оног ко им је најпозитивнији, а ми ћемо чинити све да што више грађана гласа за ДНС.

Да ли ће послије избора ДНС имати поново број три на почетку, али без нуле, односно да ли ће бити трећа странка по броју гласова у Српској?

- ДНС одавно има циљ да буде трећа странка по снази у Републици Српској, и то у овом периоду и јесте, и то сви видимо. Наравно, када неки циљ постигнете, постављате себи нове циљеве. Ми у ДНС сада имамо циљ да будемо друга странка по снази, по броју освојених мандата и броју гласова. Да ли ћемо то успјети остварити на овим изборима, не знам. У сваком случају, бићемо задовољни да останемо на трећој позицији, а то значи да ћемо, и у том случају, свој политички капацитет знатно ојачати и да ћемо моћи снажније да утичемо на рјешавање проблема грађана Републике Српске и БиХ.

Шта је кључно због чега би бирачи требало да дају свој глас ДНС-у у октобру?

- Политика ДНС је стабилна и конзистентна. ДНС, од када политички дјелује и постоји, води стабилну политику културним политичким дијалогом, не изазива нетрпељивост унутар политичких субјеката, не дијели грађане ни по каквим основама. У наредном периоду, тежња ДНС је да економија буде у првом плану, да оставимо по страни празне приче, у смислу неких националних нетрпељивости које не доносе добро ниједној страни, него, једноставно, да са већим политичким капацитетом утичемо на рјешавање економских питања, како бисмо довели грађане до бољег социјалног статуса.

Неко ће рећи – па ДНС је већ у власти, што није до сада то радио?

- Управо о томе говорим, политички капацитет то опредјељује. Колики вам је политички капацитет – толико можете да дјелујете. Сјетиће се грађани да је ДНС био против поскупљења струје, да је био против приватизације Лјубије, и да је у многим другим питањима имао другачији став у односу на нашег већег коалиционог партнера. Ако се деси оно у шта смо убјеђени да ће се десити, односно ако ДНС буде имао значајно већи број посланика него у овом изборном циклусу, онда ћемо ми, сасвим сигурно, моћи снажније да утичемо на укупно стање у Републици Српској, наравно, прије свега на економска питања. Дјеловаћемо тако да поправимо економски статус грађана у Републици Српској, а то је оно што нам свима треба.

Шта ДНС може понудити обичном човјеку?

- Може се понудити много, али је питање шта се може остварити. Ми смо донијели програм и платформу за ове изборе и наше опредјељење је одговорност! Наравно, тако смо се понашали и у претходном периоду, али сад овај начин поитичког дјеловања стављамо у фокус. Зато је и наш слоган "Одговорно". Одговорно за Републику Српску, одговорно у привреди, одговорно у јавним предузећима којима руководимо, одговорно у администрацији&хеллип; Одговорност је та кључна ријеч у политичком дјеловању, крајње је вријеме да се системско функционисање јача и оснажује, а то је немогуће без одговорности. Ми смо у нашој платформи као један од циљева зацртали да је неопходно да из сваке породице један човјек буде запослен или у јавном предузећу или у државној администрацији. Мислимо да нас нема толико пуно, и да је могуће из сваке породице по једно запослити. Ако ДНС буде имао већи политички капацитет, сасвим је сигурно да ћемо моћи реализовати ту своју идеју. Видимо да је то оно и што је захтјев и тежња грађана. Ево, имамо сад ситуацију ових дана у Гацку, гдје човјек има шесторо дјеце од којих ниједно не ради. Ваљда је нормално, сви причамо о наталитету и борби за повећање броја дјеце и популације генерално, да људима омогућимо да преживе овдје. Могуће је то урадити у Републици Српској, с обзиром на ове капацитете, али да бисмо то урадили – морамо имати већи политички капацитет, односно већи број мандата у Народној скупштини Републике Српске.

Уколико ДНС освоји већи број мандата, а то је, како очекујете, од 12 до 15 посланика, да ли би, као што се у јавности све чешће прича, ДНС био одлучујући фактор за формирање нове власти и да ли би му, у тој варијанти, припало мјесто предсједника Владе Српске?

- Ми смо потписали коалициони споразум са СНСД и СП. У њему није децидно речено да ћемо ми имати ову или ону позицију, али је речено да ДНС први бира. Да ли је то мјесто предсједника Владе, мјесто предсједника Савјета министара БиХ, у зависности од тога какав ће бити поредак у власти. У сваком случају, ако ДНС оствари своје циљеве, а ја сам убјеђен да хоће јер смо поставили реалне циљеве, и мислим да није немогуће ни нереално да дођемо до 15 мандата у НСРС, у тој варијанти би вјероватно ДНС се одлучио за позицију премијера. У сваком случају, са већим бројем посланика припао би нам већи број министарских мјеста и, наравно, ми би били много већи корективни фактор него што смо били у овом или у прошлим изборним периодима. Није исто имати осам и 15 посланика. Када имате 12 до 15 посланика, онда се не може ниједна одука без вас донијети. То је оно што је наш циљ. Не да би ми били моћнији од некога или нешто тако, већ да би се успоставила одређена политичка равнотежа, која је у интересу и политичким партијама, али прије свега у интересу грађана. Ако имате ситуацију да у политичком животу једна политичка структура сама доноси одлуке, онда ту мора бити и лоших одлука. Зато би требало имати снажан корективни фактор и мислим да ће се то на овим изборима десити, свиђало се то неком или не, и то је оно што је интерес прије свега грађана, а самим тим и политичких организација.

Има ли ДНС кадар који би могао обављати функцију премијера?

- Мислим да је и онима који се не баве превише политиком јасно да ДНС има таквих кадрова. Не бих да лицитирам именима, али велики је број референтних кадрова у Демократском народном савезу, што се могло видјети у претходном изборном периоду, да се нека јавна предузећа воде веома успјешно од када их је преузео ДНС. Ту су на примјер, Рудник и термоелектрана у Угљевику која је била у губитку и минусу прије него што је кадар ДНС Ђорђе Поповић преузео мјесто директора. Сад ово предузеће послује позитивно и одговара свим друштвеним потребама. Од 26 шумских газдинстава колико их има у оквиру Шума Српске, шест газдинстава, у којима су на челу кадрови ДНС послују позитивно, а у другима није таква ситуација. Такође, у Путевима Српске, којима успјешно руководи кадар ДНС Ненад Нешић, имате добре резутате, доста активности, реализовали су бројне инфраструктурне пројекте по локалним заједницама, попут кружних раскрсница, како у Бањалуци, тако и широм Републике. Доста путева је обновљено. У предузећу које се бави изградњом Аутопутева, и које добро ради, Душан Топић, директор, је из ДНС. У сваком случају, у ДНС има довољно кадрова економске струке и људи из привреде и из друштвеног сектора који могу преузети одговорност да управљају Владом. Мислим да ДНС има доста расположивог кадра и може да задовољи потребе. Рачунамо да ћемо са већим бројем гласова имати већи број мјеста која припадају Демократском народном савезу и да нећемо имати проблема да попунимо та мјеста.

Хоће ли у посланичким клупама будућег сазива Народне скупштине Српске бити млађих кадрова ДНС?

- Хоће сигурно. На Романији је носилац листе је Александар Главаш који има тридесетак година и убјеђен сам да ће освојити мандат! И на другим просторима имамо доста младих на листама, али је незахвално прејудицирати ко ће проћи. Имамо младих људи на листи у изборној јединици три – Бањалука. Друга на листи је жена која је помоћник министра, која има око 35 година. Имате на листи и Милана Радовића, који је такође млад, а већ остварен у професионалном смислу и познат у јавном животу Републике Српске и БиХ. Имамо укупно 132 кандидата, да не набрајам сад све. На једној од листа за Парламент БиХ је и Марко Аћић, који је 1981. годиште. Наравно, на листи се мора имати спој и младости и искуства. У сваком случају, биће и младих људи у клупама ДНС, али и оних који имају богато искуство. Као што знате, носилац листе у Бањој Луци је актуелни предсједник Скупштине, Недељко Чубриловић, носилац листе у Зворнику је актуелни шеф посланичке групе ДНС, Споменка Стевановић. Имамо и младост и искуство и мислим да ћемо значајно повећати свој капацитет и квалитет рада посланичког клуба ДНС.

Какав изборни резултат очекујете на нивоу БиХ?

- Циљ ДНС је да освоји два мандата. Наравно да тежимо да остваримо баланс за ниво Републике Српске и ниво БиХ, и по тој пројекцији бисмо на БХ нивоу имали два директна мандата. Демократски народни савез ће бити задовољан и ако један мандат буде директни, а други компензациони. Странка не може у потпуности да се оствари у БиХ, уколико нема посланика и у Парламентарној скупштини Босне и Херецеговине. То нам је потпуно јасно, и зато чинимо све да са таквим ставом допремо до нашег бирачког тијела, да они једнако озбиљно схвате гласање и за Парламент БиХ и за Скупштину РС, и убијеђен сам да ће се овај пут то десити.

На предсједничким изборима ДНС подржава Милорада Додика и Жељку Цвијановић као кандидате?

- То је у складу са коалиционим споразумом и дугогодишњом сарадњом коју ДНС има са СНСД и СП, и наравно да подржавамо кандидате који су у овом случају из СНСД, али то су наши заједнички кандидати за предсједника Републике Српске и Предсједништво БиХ. У јавности се појављују разне спекулације и истраживања, једни кажу да су у предности кандидати опозиције, други кажу друго. Ја сам мишљења да је тренутни однос политичких снага такав да је врло тешко са сигурношћу рећи биће овако или онако. Ипак, све околности иду у корист тренутне владајуће коалиције у Републици Српској и мислим да ће кандидати који су и наши, остварити побједу на изборима и да ћемо након тога формирати власт и на нивоу БиХ и на нивоу Републике Српске.

Извор: Инсајдер.ба