latinica  ћирилица
13/07/2018 |  16:32 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

У примарну здравствену заштиту у Српској за 12 година уложено је 47 милиона КМ

У примарну здравствену заштиту за 12 година уложено је 47 милиона марака, рекао је ресорни министар Драган Богданић, представљајући резултате и публикацију вишегодишњег пројекта јачања здравственог сектора.

Дијелом финансиран из кредитних средстава Свјетске банке и Развојне банке Савјета Европе, а дијелом из учешћа министарства и локалних заједница, пројекат је обухватио цијелу Република Српску – изграђено је и реконструисано 113 објеката примарне здравствене заштите.

Изграђена су 34 нова објекта. Санирано и реконструисано још 79. У ове сврхе, у првој фази пројекта издвојено је 26 милиона марака, у другој 21 милион. Тиме је дванаестогодишњи пројекат јачања примарне здравствене заштите заокружен.

Из средстава, која су преостала по завршетку пројекта, око 500.000 марака, уложено је у набавку пет санитетских возила за домове здравља у Рудом, Хан Пијеску, Шековићима, Прњавору и Челинцу.

"Обухваћено је 47 домова здравља, од тога у 51 општини и негде смо око 313 амбуланти породичне медицине реконструисали и опремили. Све те амбуланте смо опремили на исти начин. Наш циљ јесте да примарну здравствену заштиту приближимо сваком становнику у Републици Српској и да он буде једнако правовремено и једнако доступан и квалитетан. Све ово је пратила и едукација кадрова", наводи Драган Богданић, министар здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Влада Српске је у протеклих 12 година у здравствени сектор уложила око 720 милиона марака, а више од 100 милиона је у припреми, каже министар. Изграђене су болнице у Бијељини и Невесињу, радови у Источном Сарајеву иду добрим темпом, расписани су тендери за изградњу болнице у Добоју и набавку опреме за фочанску болницу, а уз помоћ Владе Србије биће реконструисана и дограђена болница у Зворнику.

У наредна два мјесеца хирургија у Бањалуци биће пресељена на Паприковац, чиме ће УКЦ бити комплетан. То, каже Богданић, представља највреднији подухват у здравству у протеклих 50 година.

"УКЦ никад није био завршен, ни комплетиран. Ево данас смо успејли и да реконструишемо Централни медицински блок, да израдимо та тзв. јужно и сјеверно крило и створили смо услове да наставимо са адаптацијом и реконструкцијом гинекологије, педијатрије и инфективне клинике, тако да ће УКЦ у наредне двије, три године бити потпуно заокружен", каже Богданић.

Сви ови пројекти доказ су да је прикупљање средстава у буџету знатно веће, те да су створени услови да се на тај начин финансирају пројекти у здравству, наводи Богданић.

Доприноси Фонду здравства уплаћују се редовно, а улагањима из буџетских средстава додатно се јача здравствени сектор, закључио је министар.