latinica  ћирилица
09/07/2018 |  14:54 ⇒ 16:32 | Аутор: СРНА

Ухапшена два лица због паљења православне цркве у Високом

Припадници височке Полицијске станице ухапсили су лица из ове општине чији су иницијали З.М. /22/ и С.Е. /20/ због паљења православне Цркве Рођења Пресвете Богородице у мјесту Чекрекчије, код Високог, потврдио је Срни шеф Одсјека за информисање МУП-а Зеничко-добојског кантона Ранислав Милешић.
Запаљен Храм Високо - Фото: РТРС
Запаљен Храм ВисокоФото: РТРС

Милешић је навео да је над ухапшенима обављена криминалистичка обрада, те је пронађен и дио предмета који су украдени приликом извршења кривичних дјела.

Полицијској станици пријављено је да су непозната лица, од 17. до 24. јуна, насилно ушла у православну Цркву Рођења Пресвете Богородице у Чекрекчијама, код Високог, те да су запалила и украла одређене предмете, а потом побјегла.

Ова дјела оквалификована су као кривична дјела оштећење туђе ствари и тешка крађа.

Полицијски службеници Полицијске станице Високо су, у сарадњи са Кантоналним тужилаштвом, предузимајући радње на доказивању и расвјетљавању ових кривичних дјела ухасили два лица која ће у току дана бити предата у надлежност овом тужилаштву.

Архијерејски намјесник сарајевски Јадран Даниловић изјавио је раније Срни да су проваљена црквена врата, да је поломљена плоча часног престола и неколико икона које су потом са Светим јеванђељем запаљени на средини цркве.

Ватра је захватила и дио кровне конструкције цркве, која је, након што је била оштећена у протеклом рату, обновљена и освештана прије годину дана.

- Ово што се десило веома је ружна порука малобројним Србима на том простору, као и нама који живимо у Федерацији БиХ - рекао је протојереј-ставрофор Даниловић, који је осудио овај вандалски чин.

Он истиче да починиоци веома ријетко буду пронађени, што зна из искуства када је сам био мета лопова.

- Док је било чешћих провала у цркви на Пофалићима говорио сам да је то ожиљак на свакој цркви у Високом и ожиљак на сваком човјеку који тамо живи и ради. Веома ружна порука - истакао је свештеник Даниловић.