latinica  ћирилица
04/07/2018 |  16:13 ⇒ 19:54 | Аутор: РТРС

Наредба о спровођењу истраге због убиства Давида Драгичевића

Окружно јавно тужилаштво Бањалука издало је наредбу о спровођењу истраге против НН лица због убиства Давида Драгичевића. Данас је настављено засиједање Народне скупштине Републике Српске - посланици нису прихватили Извјештај Анкетног одбора, формираног с циљем утврђивања релевантних чињеница у овом случају.

Наредба о спровођењу истраге донесена је 28. јуна, а потписао ју је окружни тужилац Далибор Врећо. Међутим, у Министарство унутрашњих послова достављена је тек данас, рекао је министар Драган Лукач. Истакао је и да она руши све до сада конструисане теорије о смрти Давида Драгичевића, јер су у њој детљано описана основана сумња када и како је младић страдао, а то се поклапа са мјестом за које је полиција утврдила да је посљедњи пут виђен. То су потврдили из Тужилаштва.

У саопштењу, главни окружни јавни тужилац Желимир Лепир наводи да је тужилачка одлука донесена након бројних истражних радњи, саслушања свједока и пристизања налаза вјештака из Загреба о повредама Давида Драгичевића. Истиче да су у поступку прикупљања доказа утврдили да Давид Драгичевић није отет, заробљен и злостављан, да је његова смрт наступила утапањем у ријеци Црквена и да су са високим степеном сигурности утврдили путању кретања младог Бањалучанина. Лепир наглашава да је Тужилаштво провођењем додатних радњи дошло до основа сумње да је до страдања Давида Драгичевића дошло на начин како је то дефинисано Наредбом о истрази.

Према наводима из Наредбе о спровођењу истраге, Давид Драгичевић страдао је у ноћи нестанка, 18. марта, након краћег вербалног и физичког сукоба се непознатим лицима око 4.00 часа ујутро, у улици Велибора Јањетовића Јање. Бјежећи од њих, он је упао, или је гурнут у рјечицу Црквену, након чега се утопио, наведено је у наредби. Ове тврдње засноване су на свједочењу жене која станује у непосредној близини мјеста гјде је покојни Давид посљедњи пут виђен.

- Она је чула одређену галаму и гужву која је могла да доведе до његовог пада у воду. Чула је неке звукове који су то могли да потврде. Тужилаштво ће одлучити да ли та изјава може бити потврђена доказима - рекао је Лукач.

Овим актом срушене су све теорије о начину и узроцима смрти, које су се могле читати протеклих три мјесеца посредством друштвених мрежа, блогова и разних других медија, рекао је Лукач. Додаје и да се у обдукционим налазима, као и наредби, наводи да су повреде на Давидовом тијелу настале усљед пада и котрљања низ стрму бетонску обалу Црквене, да су лаке и нису могле узроковати смрт. На основу ове нардбе, моћи се, каже, предузимати даље истражне радње.

- Да би од Инстаграма и Фејсбука добили преписке које је покојни Давид евентуално имао са одређеним лицима како би могли да утврдимо да ли се појављује неко лице које до сада није обрађено у истрази - рекао је Лукач.

Лукачевом обраћању претходило је гласање о Извјештају Анкетног одбора о околностима смрти Давида Драгичевића, након што је у Парламент и званично стигла информација из Тужилаштва да је издата наредба о спровођењу истраге за убиство. Посланици опозиције сматрали су да је то довољан разлог да Извјештај добије подршку. Незадовољни исходом гласања напустили су скупштинску салу, уз оптужбе упућене посланицма скупштинске већине, који су током гласања остали суздржани.

- Они су донијели одлуку да као парламнтарна већина буду, вјероватно уз сугестију својих партијских шефова, саучесници у прикривању правде, страдања Давида Драгичевића и убиства - рекао је Бранислав Бореновић, предсједник Анкетног одбора (ПДП).

Из владајуће већине поручују да за Извјештај нису гласали из само једног разлога - јер чланови Анкетног одбора нису имали мандат да квалификују дјело и улазе у истражне радње. Поручили су да би гласање за такав извјештај било би кршење Устава.

- Заинтересован сам да се та ствар ријеши што прије, али то морају да ријеше институције, а не народни посланици. Молим вас да искључимо политику из овога. Све док је политика умијешана ово неће бити ријешено - рекао је Радован Вишковић (СНСД).

Исти став имао је и предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић.

- Мислим да је овим изјашњавањем скупштинске већине очуван дигнитет Народне скупштине, да је спријечено мијешање у рад других институција и да је то начин да ова институција остане по страни - рекао је Чубриловић.

Након скупштинске паузе, опозициони посланици саопштили су да више неће учествовати у раду скупштине.

- Након одбијања Извјештаја Анкетног одбора очито је да нам је Влада Републике Српске, преко својих министарстава, доставила нетачне податке и Народну скупштину на овај начин увукла у једну тајновиту спиралу која је заробила институције Српске - рекао је Недељко Гламочак (СДС).

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да се Влада никада није бавила питањима у вези са страдањем Давида Драгичевића, те да је то најобичнија манипулација, спекулација и лаж.

- С обзиром да је Влада поменута у нетачном контексту, желим да кажем да је ово најобичнија манипулација, спекулација и лаж, јер Влада није надлежна и никад се није бавила овим питањем. Ми смо од почетка говорили да је ово ствар тужилаштва - рекла је Цвијановићева.

Огласио се и СНСД. Поздрављајући коначно доношење тужилачке одлуке, кажу да је након расправе на сједници Народне скупштине свима постало јасно да је Анкетни одбор прекршио Устав Републике Српске, Пословник о раду Парламента и упозорење Високог судског и тужилачког савјета да се не смију упуштати у судске и тужилачке радње, јер је то супротно прописима. То, истичу, упућује на потребу поступања надлежних правосудних органа за овакво кршење прописа од предсједника Анкетног одбора и већине његових чланова.