latinica  ћирилица
28/06/2018 |  07:21 ⇒ 29/06/2018 | 07:38 | Аутор: РТРС

СЛАВА ВОЈСКЕ СРПСКЕ: Цвијановић - Видовдан празник саборности (ФОТО)

Обиљежена је крсна слава Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског Република Српска пука – Видовдан. У присуству бројних званица, служен је парастос за погинуле српске борце од Косовског боја до одбрамбено-отаџбинског рата.

Централна прослава Видовдана, одржана је код Манастира Медна у Мркоњић Граду, а обиљежавању присуствовала је и предсједница Владе Српске Жељка Цвијановић.

Цвијановићева је навела да је изузетно значајно обиљежавање Видовдана - крсне славе Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ, јер је празник саборности и подсјећа на све важне догађаје у историји српског народа.

"Ако погледате уназад онда видите колико је важних догађаја и тешких одлука било везано за Видовдан. Важно је да институције, Српска православна црква и сви грађани промовишу и унапређују вриједности на којима почива наша слобода. То је порука овог дана", рекла је новинарима Цвијановићева на обиљежавању Видовдана - крсне славе Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ.

Истакла је да се морају поштовати они који су дали животе за слободу и одбранили Републику Српску.

Мркоњић Град: Крсна слава ВРС

"То је задатак свих нас. Обавеза институција Републике Српске јесте да води рачуна о свим борцима Војске Републике Српске. Трудимо се да, различитим програмима и видовима помоћи које смо развијали низ година, покажемо да смо ту и да треба да помогнемо", навела је Цвијановићева и напоменула да је најновијом усвојеном мјером омгућено демобилисаним борцима који имају 65 година, али немају довољно осигураног стажа, да примају мјесечни износ најниже пензије.

Нагласила је да је ријеч о нечему што јесте унапређење и поштовање вриједности на којима почива друштво у Српској и истакла да је основна вриједност - слобода.

Обиљежавању су присуствовали и министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач, министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић, делегација Народне скупштине Републике Српске, српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић, те бројне друге званице.

Мркоњић Град: Крсна слава ВРС (Фото: РТРС)

Обиљежавање Видовдана, који организује Трећи пјешадијски /Република Српска/ пук почело је Светом архијерејском литургијом и парастосом српским војницима погинулим од Косовског боја до данас.

Видовдан је крсна слава и ове јединице која баштини традицију Војске Републике Српске и његује културно-историјско насљеђе српског народа.

Први пјешадијски батаљон Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ обиљежава Видовдан у Бањалуци.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик упутио је честитку команданту Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ Милану Радојчићу, официрима, подофицирима и војницима поводом Видовдана - крсне славе Војске Републике Српске и овог пука

Предсједница Владе Српске Жељка Цвијановић такође је честитала крсну славу Војске Републике Српске, уз увјерење да ћемо и у будућности наставити да његујемо традицију, част и понос, а сваку наредну прославу дочекивати у још бољој и снажнијој Републици Српској.

Предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић у честитки наводи да је ово прилика да се сјетимо храбрости и одлучности Војске Републике Српске и да одамо почаст борцима који су дали живот за одбрану слободе српског народа.

Војска Републике Српске формирана је 12. маја 1992. године одлуком Народне скупштине Српске Републике БиХ у Бањалуци. Интегрисана је у Оружане снаге БиХ као Трећи пук.