latinica  ћирилица
25/06/2018 |  20:48 ⇒ 21:55 | Аутор: СРНА

Отворена поглавља 13 и 33 у преговорима са ЕУ

Србија је у Луксембургу, на међувладиној конференцији, отворила још два поглавља у преговорима са Европском унијом, поглавље 33 о финансијским и буџетским одредбама и поглавље 13 о рибарству.
Делегација Србије на Међувладиној конференцији у Луксембургу - Фото: ТАНЈУГ
Делегација Србије на Међувладиној конференцији у ЛуксембургуФото: ТАНЈУГ

У овом тренутку Србија има 14 отворених поглавља од којих су два привремено затворена.

Министар за евроинтеграције Јадранка Јоксимовић рекла је раније данас да постоји континуирани напредак Србије у процесу приступних преговора, а да су поглавља 33 и 13 "конкретна и важна поглавља“.

Она каже да ће кроз поглавље 33 Србија припремати административне капацитете с циљем пројектовања учешћа у заједничком европском буџету и повлачења што више доступних фондова, преносе београдски медији.

Кроз рад на поглављу 13 Србија ће, кад уђе у ЕУ, бити спремна да повлачи новац и из ЕУ фондова намијењених обнављању рибљег фонда.

"Све више људи у Србији се бави производњом рибе и зато је врло важно да усвојимо стандарде који се односе на ову област и тиме отворимо могућност за људе који се на прави начин баве рибарством и рибњацима да постану конкурентнији за извоз на европском тржишту и тржишту региона", каже Јоксимовићева.

Она каже да је отварање два нова поглавља добра вест за Србију поготово у ситуацији када се ствари компликују око напретка других земља региона у процесу проширења ЕУ, док се, истовремено, ситуација заоштрава у ЕУ када је ријеч о политици према миграцијама и проширењу.

Делегацију Србије на Међувладиној конференцији предводи министар за евроинтеграције Јадранка Јоксимовић, Европску комисију представља комесар за политику сусједства и преговоре о проширењу Јоханес Хан, а испред Савјета ЕУ присутна је шеф бугарске дипломатије Екатарина Захаријева.