latinica  ћирилица
25/06/2018 |  18:34 ⇒ 26/06/2018 | 07:57 | Аутор: РТРС

Ко у БиХ долази, кога ће прислушкивати, уз чији медијски ангажман?

О доласку британских обавјештајаца и прислушкивању данас, бар јавно, није говорио главни директор за политичка питања британског Министарства спољних послова Ричард Мур, који је посјетио БиХ. Али јесте предсједник Српске Милорад Додик за београдски Курир.

Додик каже да британски шпијуни прислушкују њега и Вучића. Ко у БиХ долази, кога ће прислушкивати и уз чији медијски ангажман, РТРС је протеклих дана извјештавала на основу докумената страних служби о дјеловању у БиХ, а који је у нашем посједу.

Британски обавјештајци, плаћеници страних амбасада-углавном држављани БиХ тзв. "Стражари" и ОБА – главни су адути страних служби за рушење актуелне власти у Републици Српској. Према извјештају који је у посједу РТРС-а - главна мета је Милорад Додик и спречавање његове побједе на предстојећим октобарским изборима. Страним кројачима се не допада Додиков долазак у Сарајево на мјесто српског члана Предсједништва БиХ, па су огроман новац уложили у невладине организације и БН Телевизију, која је означена као главни ослонац опозиције у Републици Српској.

Омладински културни центар, "Зашто не", Омладински покрет "Револт", "Оштра нула" и "Гето", сви из Бањалуке. Финансирање ће се извршити преко Националне задужбине за домократију НЕД И УСАИД-а, а да не би било грашака као у Македонији, дио средстава ће ићи преко Америчке привредне коморе у БиХ, која ће бити маска за евентуално дјеловање Сорошевих организација.

За овај план и ове активности зна само мало људи у врху СДА, наводи се у документима. Денис Звиздић је један од њих, а главна полуга им је шеф ОБЕ Осман Мехмедагић Осмица. О документима страних служби за београдски "Курир" говорио је и предсједник Републике Српске Милорад Додик. Подсјетио је да је обавјештајна служба у БиХ већ раније отворила оперативне налоге прислушкивања званичника Српске и Србије и да свако ко је боље упућен у дешавања зна за то и да у БиХ не може да се ради без одобрења западних служби.

У јулу се формира посебан Оперативни центар који предводе Британци. Свима треба да буде јасно да није ријеч о обичним војницима - пјешадинцима него о специјалцима који се обавјештајним радом баве на основу веома савремене и софистициране технологије.

Додатни проблем јесте и то што је ОБА остављена без икаквог надгледања, па се тако отвара могућност политичке злоупотребе те агенције, каже Никола Шпирић поручивши да Младен Иванић и Вукота Говедарица не могу деструкцијом извана и злоупотребом изнутра ОБЕ преварити народ и добити изборе.

- Посебно је опасно што поједини представници Савеза за промјене, запослени у ОБА, представљају надничаре страних обавјештајних служби на што сам указиво и упозораво и на последњој сједници Представничког дома - истиче Шпирић.

Говорећи о документима страних служби у којима се открива да врх СДА Бакира Изетбеговића наоружава паравојне формације у БиХ, Додик је рекао да се дуже вријеме зна да се у оквиру муслиманског корпуса скупља та патриотска лига коју чине званичници и бивши генерали и утицајни људи у бошњачком народу. У прилог оваквој тврди јесте и проналазак новог тајног складишта наоружања у Матузићима код Добоја. Све то, под палицом Бакира Изетбеговића, представља опасност за Републику Српску, каже СНСД-ов Сташа Кошарац. Оцијенио је да ништа мање није опасна ни политика полтронства и попуштања коју четири године у заједничким институцијма проводе представници Савеза за промјене.

- Не зна се шта је опасније - Бакирова унитаристичка политика, тајна складишта наоружања и јавно звецкање оружјем 'за не дај Боже' или прећутно одобравање и учешће представника СДС-а, ПДП-а и НДП-а у акцијама против Републике Српске и њених институција - поручио је Кошарац.

Према Кошарчевим ријечима предстојећи Општи избори биће битка за повратак снаге и достојанства српских представника у заједничким институцијама, који морају имати одлучан одговор на све изазове с којима се суочава Република Српска и српски народ.

- Положај српских представника у Сарајеву никада, од Дејтона наовамо, није био тежи и нкада се мање није уважавла уставна улога. Све је то резултат издајничке и полтронске политике коју су у зајдничким институцијама, по налозима странаца, прводили Младен Иванић и Младен Босић, а данас наставља Вукота Говедарица - напомиње Кошарац.

Више информација о доласку британских обавјештајаца, безбједности и плановима, јавност ћемо информисати у наредном периоду.