latinica  ћирилица
25/06/2018 |  15:59 ⇒ 17:21 | Аутор: РТРС

Почела жетва и откуп пшенице

У Српској је почела жетва и откуп пшенице.
Жетва пшенице - Фото: РТРС
Жетва пшеницеФото: РТРС

Приноси су изнад вишегодишњег просјека од 4 до 7 тона по хектару, али је квалитет зрна нешто лошији, јер су посљедње кише утицале на вриједност хектолитарске тежине. Пољопривредници незадовољни цијеном од 23 до 25 пфенига по килограму колико плаћају семберски млинари. Кажу, да није подстицаја, не би покрили ни трошкове производње.

Жетва пшенице ове године је почела раније јер су мајске температуре утицале на брже зрење. У зависности од типа земљишта и агротехнике, приноси су различити од парцеле до парцеле. Ратко Којић из Патковаче задовољан је приносом од 5,5 тона по хектару, али није оствареном зарадом.

- Када све човјек сабере не може уопште да покрије рад и улагање, негдје остане око 30 марака по дулуму - каже Ратко Којић из Патковаче.

Неколико млинова у Бијељини овогодишњи род откупљују по 23 до 25 пфенига по килограму у зависности од квалитета, што је испод рентабилности производње.

У производњу пшенице се уложи око 1.000 марака по хектару. Произвођачи који имају своју механизацију и не плаћају услуге обраде, у повољнијој су ситуацији. Они који све плаћају, на губитку су.

Бијељински Житопромет који је ранијих година откупљивао од 15 хиљада до 20 хиљада тона пшенице, цијену ће дефинисати током седмице. Произвођачима који ће чекати бољу цијену од садашње, омогућава складиштење рода.

- Откупили смо негдје око 1.400 тона, план нам је да откупимо око 10 хиљада тона - напомиње Томо Несторовић, директор "Житопромета". 

Произвођачи очекују да откупна цијена буде на нивоу прошлогодишње 30 пфенига по килограму. Уз подстицаје ресорног министарства од 200 км по хектару и пет пфенига премије по килограму, производња пшенице која ове године у Српској заузима 47 хиљада хектара, биће рентабилна.